Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Any Given Sunday


"A team can win or lose on any given Sunday" συνήθιζε να λέει ο διάσημος αμυντικός του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Patrick -Pat- Jay Toomay (Dallas Cowboys, Buffalo Bills, Tampa Bay Βuccaneers και Oakland Raiders). Κι'αυτόν τον τίτλο έδωσε στο βιβλίο του (1990).

Αυτή την ίδια φράση ο Oliver Stone βάζει και στο στόμα ενός βετεράνου προπονητή του american football, ο οποίος, εκτός από την νέα ιδιοκτήτη της ομάδας (κόρη του μακαρίτη πρώην ιδιοκτήτη), έχει ν'αντιμετωπίσει έναν αδίστακτο αθλητικογράφο αλλά και να διαχειριστεί ένα ανερχόμενο αστέρι (quarterback), που η αλλαζονία του δημιουργεί προβλήματα και στην ομάδα αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό.
Για όποιον αγαπάει το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, αλλά και τον Stone, το Every Given Sunday τον αποζημιώνει πλήρως. Ταινιάρα, με πλοκή, υπέροχο script (των Daniel Pyne και John Logan), εκπληκτικά ρεαλιστικές φάσεις ματς, τεράστιο cast και όλα όσα χρειαζόμαστε για να περάσουμε γκρούβι δύο ώρες απ'την ζωή μας.
Πρωταγωνιστούν ο τιτάνας Al Patsino, η Cameron Diaz, o Dennis Quaid, o Jammie Foxx και o LL Cool J. Κοντά τους, παίζοντας τους εαυτούς τους (cameo δηλαδής) συναντάμε τεράστιους παίχτες του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, όπως ο Jim Brown (Cleeveland Browns), o Lawrence Taylor (New York Giants), o Terrell Owens (San Francisco 49ers) αλλά και ο ίδιος ο Toomay, στο βιβλίο του οποίου βασίστηκε το script.
Έκανε πρεμιέρα στις 22 Δεκέμβρη του 1999 και βρείτε το να το δείτε. Δεν θα χάσετε. Γκαραντί.

Στα του soundtrack, τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Στην αρχή, ο Stone ήθελε να χρησιμοποιήσει μουσική της καναδέζικης μπάντας Godspeed You! Black Emperor (ναι, όλο αυτό). Πράγματι, γύρισε μερικές σκηνές με τη μουσική τους αλλά, αργότερα, μόλις τους ζήτησε την άδεια, αυτοί αρνήθηκαν. Οπότε, στράφηκε στον Richard Horowitz, ο οποίος τελικά έγραψε το original score. Μόνο που, κι'εδώ, είχαμε θεματάκι. Πράγματι, ο Horowitz, αντί να βάλει το score του στο soundtrack, προτίμησε να το κυκλοφορήσει μόνος τους, σε προσωπικό δίσκο, χωρίς την ένδειξη της ταινίας.
Έτσι κι'αλλιώς, το score είναι ένα εξαιρετικά μικρό μέρος της μουσικής της ταινίας, η οποία είναι γεμάτη hip hop και RnB (λογικό με τόσους μαύρους), παλιά αξέχαστα διαμάντια και μερικά άγρια rock, που ταιτιάζουν γάντι στην γοητευτική "βαρβαρότητα" του αθλήματος.
Τελικά, κυκλοφόρησαν δύο επίσημα soundtracks. Το πρώτο (που σας χαρίζω σήμερις) είναι το χιπχοπαρεμπίδικο. Στο δεύτερο, ακούμε τα παλιά κομμάτια αλλά και αποσπάσματα από επικές φράσεις του Patsino. Υπομονή και θα 'ρθει κι'αυτό.
Σας αγαπώ, αλλά αυτό το ξέρετε.

Missy Elliot - Who You Gonna Call
Capone-N-Noreaga - Reunion
Mobb Deep - Never Goin' Back
Goodie Mob - Sole Sunday
LL Cool J - Shut 'Em Down
Co - Shut Up
Common - Any Given Sunday
P.O.D. - Whatever It Takes
Kid Rock - Fuck That
Hole - Be A Man
DMX - My Niggas
Mystikal - Jump
Drag-On- Move Right Now
Godsmack - Why
Overseer - Stompbox
Jamie Foxx - Every Given Sunday