1η του Μάη σήμερα.
Να ελπίσουμε πως θα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες πρώτες του Μάη.
Και να κατέβουμε στο δρόμο, αφήνοντας για λίγο τις κάλπες και τα παιδιά που θα βγάλουν.
Χτες είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε τούτον δω τον δίσκο.
Μια ευκαιρία για μένα να σας τον χαρίσω. Έναν από τους ομορφότερους δίσκους της γενιάς του. Από πολλές απόψεις. Πάμε να τις δούμε.
Η Θητεία δημιουργήθηκε σε πολύ δύσκολες εποχές. Πρόκειται για ένα έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου.
Ηχογραφήθηκε λίγες μέρες πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Πράγμα που ανάγκασε τον συνθέτη να αλλάξει κάποιους στίχους (ένεκα η λογοκρισία), κυρίως στο Τα Λόγια και τα Χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών το οποίο και επανακυκλοφόρησε, στα 1980, με τους αυθεντικούς στίχους και ερμηνεία της Βασιλικής Λαβίνα.
Σ'αυτόν τον υπέροχο δίσκο κάνουν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο δύο πολύ μεγάλοι ερμηνευτές : ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης και η Τάνια Τσανακλίδου, ενώ, συμμετέχει, στη δεύτερη συνεργασία του με τον συνθέτη (η πρώτη ήταν στο Στράτη Θαλασσινό), ο Κύριος Λάκης Χαλκιάς.
Να πούμε και μερικά ανέκδοτα : ο επιθανάτιος ρόγχος που ακούγεται στο Δόξα των Ανθρώπων είναι του Νίκου του Καρανικόλα, του αείμνηστου σολίστα του μπουζουκιού. Το δε κλάμα του μωρού, που ακούγεται στην αρχή του Τα Λόγια και τα Χρόνια, είναι της ανηψούλας του συνθέτη.
Ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Columbia με παραγωγό τον Γιώργο Μακράκη, σε ηχοληψία του μεγάλου Τάκη Φιλιππίδη και κυκλοφόρησε στις 16 Γενάρη 1974.
Καλημέρα, καλό μήνα και ραντεβού στο δρόμο.
Τα Λόγια Και Τα Χρόνια
Το Καρυοφίλι Μάνα Μου
Και Είδα Γυναίκες
Πήραν Τ' Ανάπλι
Είδαμε...Είδαμε...
Μαλαματένια Λόγια
Στη Βρύση Και Στον Ποταμό
Πρόλογος Για Τον Αθανάσιο Διάκο
Τη Δόξα Των Ανθρώπων