Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Lolita


Bonjour φιλεναδοφίλοι μου.
Σήμερις, στην σαγκά μας "τα λαλα του σινεμά", σας έχω μια ταινία "δύσκολη", κυρίως από την σκοπιά του ηθικοπλαστικού.
Στην αρχή είχαμε ένα από τα ομορφότερα βιβλία της αγγλόγλωσσης λογοτεχνίας, το Lolita του Vladimir Nabokov (1899 - 1977). Κυκλοφόρησε στα 1955 στο Παρίσι και, 4 χρόνια αργότερα, στη Νέα Υόρκη. Πραγματεύεται την ερωτική σχέση ενός καθηγητή με την 12χρονη προγονή του, της οποίας τη μάνα παντρεύεται, μόνο και μόνο για να βρίσκεται δίπλα στην κόρη της.
Το βιβλίο, που τοποθετείται ανάμεσα στην ερωτική λογοτεχνία και στη λογοτεχνία "τρόπων συμπεριφοράς", όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μεγάλες και ποικίλες αντιδράσεις, ακριβώς λόγω  του περιεχομένου του και του "ηθικού" ζητήματος που ξεπηδούσε. Ο συγγραφές το είχε λυμένο. Πολλοί άλλοι, όχι. Σηκώνει πολλή συζήτηση, αλλά όχι εδώ.

Η ταινία μας, δεν είναι η πρώτη μεταφορά του βιβλίου στην οθόνη. Είχε προηγηθεί η (σαφώς ανώτερη) version του Stanley Kubrick (1962), η οποία είχε τα ίδια ακριβώς προβλήματα διανομής με την δική μας. Λιγότερα όμως.
Το Lolita του Andrian Lyne (1941) δεν μπορούσε με τίποτις να βρει αμερικάνο διανομέα. Έτσι, αναγκάστηκε να βγει πρώτα στην Ευρώπη και μετά στο αμέρικα.
Δεν είναι κακή ταινία. Είχε όμως την ατυχία να καταπιαστεί μ'ένα δυσκολότατο θέμα, έχοντας επιπλέον το δυσκολότατο έργο να βάλει τη μπάρα ψηλότερα από την μεγάλη της αδελφή. Δεν τα κατάφερε.
Πρόκειται για μία σχετικά πιστή μεταφορά του βιβλιου του Nabokov. Το script υπογράφει ο Stephen Schiff και η ιστορία μεταφέρεται στο New Hampshire, διατηρώντας όλο τον υπόλοιπο σκελετό του Nabokov.
Πρωταγωνιστούν οι Jeremy Irons, Dominique Swain, Melanie Griffith και Frank Langella
Έκανε πρεμιέρα στις 25 Σεπτέμβρη 1997.

Στα της μουσικής, το score που υπογράφει ο τρισμέγιστος Ennio Morricone (1928) προσθέτει μεγάλο κύρος σε όλο το πακέτο, αφού είναι φανερά ανώτερο της πρώτης ταινίας. Γι'αυτό και διάλεξα αυτήν.
Μην σας πω πολλά. Ξέρετε την αγάπη που έχω γι'αυτόν τον πολύ μεγάλο συνθέτη, του οποίου οι μουσικές πολλές φορές δημιουργούν εικόνες που ξεπερνούν αυτές της ίδιας της ταινίας. Έτσι κι'εδώ.
Τώρα, άμα είστε καλά παιδιά, θα παίξουμε και την πρώτη. Κάποια στιγμή.



Lolita
Love In The Morning
Take Me To Bed
Lolita On Humbert's Lap
Lolita In My Arms
Quilty
What About Me?
Togetherness
Humbert On The Hillside
Lolita (Love Theme and Finale)