Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Surfin' Bird


Καλημέρα παιδάκια μου.
Καιρό είχαμε να τα πούμε, αλλά, δυστυχώς, τρέχουν άλλα πολύ σοβαρότερα ζητήματα και η νταλίκα, παρότι multitask, δεν είχε χρόνο ν'ασχοληθεί με τη μεγάλη της αγάπη (πλην της Σελήνης).

Στους Trashmen έχουμε ξανακάνει αφιέρωμα. Το ξέρω, δεν μπήκα ακόμα στο επίπεδο 4 του αλτσχάιμερ. Πολλοί όμως (και δικαίως) μου στέλνετε και μου τους ζητούχτε, επειδής στην παλιά ανάρτηση έχει πέσει το μουσικό link, εξαιτίας της γενικής πτώσης του κεντρικού σέρβερ, στον οποίο αποθήκευα.

Θεωρούνται (μαζί με τους Astronauts - από το Colorado αυτούνοι) σαν οι πρώτες surf rock μπάντες του Midwest του αμέρικα αφού, όπως ξέρουν όσοι γνωρίζουν, το surf rock αναπτύχθηκε κυρίως στην California.
Μόνο που οι δικοί μας οι λεβέντες, εκτός του ότι είναι από την Minnesota, δεν έπαιζαν καθαρό surf, αλλά ένα μαγικούλικο κράμμα surf και garage.
Το αρχικό lineup τους ήταν οι Tony Andreason (κιθάρα, φωνητικά), Bob Reed (μπάσο), Steve Wahner (ντραμς, φωνητικά) και Dal Winslow (κιθάρα, φωνητικά).
Το άστρο τους έλαμψε για μόλις πέντε χρονάκια, αφού φκιάχτηκαν στα 1962 και το διέλυσαν στα 1967. Ξαναμαζώχτηκαν στα 1982 (και συνεχίζουν μέχρι σήμερα), αλλά με άλλο lineup και με μια διάθεση αρπαχτής. Τα 'χουμε ξαναπεί αυτά.
Στην καλή τους περίοδο, κυκλοφόρησαν 2 studio albums, τα οποία γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία, καταξιώνοντάς τους.
Οι περισσότεροι του ξέρουν μέσω ενός μόνο τραγουδιού. Αλλά, απ'αυτούς που ξέρουν αυτό τραγούδι, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως το πρωτοκυκλοφόρησαν οι Trashmen. Μιλάω, βέβαια, για το αμίμητο, τιτανοτεράστιο και ανεπανάληπτο Surfin' Bird που, επειδή είστε καλά παιδάκια, ο παππούς νταλικέρης θα σας πει μιαν ιστοριούλα.
Μια φορά κι'έναν καιρό, ήταν δύο τραγουδάκια που το λέγαν The Bird's The Word και Papa-Oom-Mow-Mow. Τα τραγουδάκια αυτά τα είχαν γράψει και ερμηνεύσει οι Rivingtons, μια μπάντα doo-wop των 60s (doo-wop = ένα a capella υπέροχο R'n'B). Αυτά τα δύο τραγουδάκια ψιλόκλεψαν οι Trashmen, τα ένωσαν, τα γαργάλησαν λίγο και προέκυψε το Surfin' Bird. Όταν το πρωτοκυκλοφόρησαν σε single (13 Νοέμβρη 1963), ως συνθέτης αναφερόταν ο ντράμερ Steve Wahner. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Riningtons, οι οποίοι απείλησαν με αγωγές. Έτσι, στο επόμενο πρεσάρισμα του single, αποκαταστάθηκε η αδικία. Και ζήσαν αυτοί καλά κι'εμείς καλύτερα.

Όπως θα καταλάβατε, το αφιέρωμα περιέχει τραγούδια μόνον από την χρυσή εποχή τους. Καλή μας ακρόαση και στο επανακούειν.

Real Live Doll
New Generation
On The Move
A-Bone
Sleeper
Henrietta
Bird Bath
Kuk
Misirlou
My Woodie
Tube City
Surfin' Bird
Money
King Of The Surf
It's So Easy
Malaguena
Bird Dance Beat
Bad News
Peppermint Man
Whoa Dad