Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ya Nass


Την γνωρίσαμε από τους Soapkills, το εξαιρετικό ντουέτο που είχε φκιάσει με τον Zeid Hamdan (απλή συνωνυμία), στην Βυρητό, στα 1998.
Ανακάτευαν την αραβική μουσική με το trip hop και την electronica μ'ένα μαγικό τρόπο, αλλά κυριαρχούσε η φωνάρα της, που την έκανε μία από τις πρωθιέρειες της underground του αραβικού κόσμου.
Κι'επειδής ο Λίβανος δεν την χωρούσε πια, η Yasmine Hamdan (1976) μετακόμισε στο Παρίσι, στα 2005, όπου, στην αρχή, συνεργάστηκε με τις θεόμουρλες αμερικανίδες αδελφές CocoRosie. Μετά, τακίμιασε με τον γαλλοάραβα Mirwais (πρώην μέλος των Taxi Girl), μουσικό παραγωγό που συνεργάστηκε με την Madonna.
Μ'αυτόν ηχογράφησαν ένα studio album (Arabology), στα 2009, το οποίο μάλλον πήγε άπατο, παρά το ότι ήταν πολύ καλό.
Η ανάγκη της για ολόδικό της album, την οδήγησε στα στιβαρά μπράτσα του Marc Collin (των Nouvelle Vague), με τον οποίον, σε Γαλλία και Λίβανο, ηχογράφησε την δισκάρα που σήμερα σας χαρίζω.
Το Ya Nass (που κυκλοφόρησε στα 2013) είναι το μουσικό αποτύπωμα όλων των εικόνων που μάζεψε η Hamdan από τα διάφορα μέρη όπου έζησε : Λίβανο, Αμπου Νταμπι, Ελλάδα, Κουβέιτ και Γαλλία. Εξαιρετικά καλοπαιγμένη μουσική, πανέμορφα ανακατέμματα και μια φωνή από τις πολύ λίγες.
Είναι και πανέμορφη.
Τι ξεχνάω;
Α ναι. Καλημέρα αγάπες μου.

Deny
Shouei
Samar
Enta Fen, Again
La Mouch
Nediya
Beirut
Aleb
Bala Tantanat
In Kan Fouadi
Hal
Khayyam
Ya Nass