Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Trumbo


Και συνεχίζουμε το ταξιδάκι μας στα φετινά Oscars μ'άλλη μια τεράστια ταινία. Τεραστιότατη για την ακρίβεια, η οποία, όμως, μάλλον θα πάει άπατη, επειδής πρέπει να δώσουμε μερικά αγαλματάκια στον Ντι Κάπριο.
Με το Trumbo το αμερικάνικο σινεμά ξανανοίγει μια μαύρη του σελίδα. Από τις μαυρότερές του.
Για όσους έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, ο Dalton Trumbo ήταν ένας από τους περίφημους Hollywood Ten, τους 10 δηλαδή σεναριογράφους που αρνήθηκαν ν'απαντήσουν στις ερωτήσεις της θρυλικής πια επιτροπής του αμερικάνικου κογκρέσου, η οποία έψαχνε μέλη του αμερικάνικου κομμουνιστικού κόμματος, στα τέλη της δεκαετίας του '40.
Γι'αυτό το λόγο, εκτός του ότι φυλακίστηκε 11 μήνες, μπήκε στη μαύρη λίστα, μην μπορώντας να πλασάρει σενάριά του σε κανέναν παραγωγό. Κι'αυτή η μαύρη λίστα παρολίγο να του καταστρέψει ολοσχερώς την ζωή. Τα υπόλοιπα (εξαιρετικά ενδιαφέροντα), δείτε τα στην ταινία ή διαβάστε τα.
Ο σκηνοθέτης Jay Roach (1957) παρατάει λίγο τα χαζοχαρούμενα και σκηνοθετεί αριστουργηματικά ένα εξαιρετικό σενάριο, το οποίο βασίστηκε πάνω στην βιογραφία του Dalton Trumbo, που την χρωστάμε στον Bruce Alexander Cook (1932-2003).
Πρωταγωνιστούν οι Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirrer, Louis C.K και John Goodman
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 6 Νοέμβρη 2015

Όσον αφορά το soundtrack τώρα, η ταπεινή μου άποψη είναι, πως πρέπει να πάρει το Oscar. Μπορεί να υπάρχουν (σας το 'πα και χθες) πολλά εξαιρετικά soundtracks φέτος, αλλά ο Theodore Shapiro (1971) τους ξεπερνά όλους. Και γι'αυτό του αξίζει.
Όπως και ο Roach, έτσι κι'ο ταλαντούχος αυτός συνθέτης, εδώ, αφήνει τα διάφορα "ελαφρά" και συνθέτει ουράνια. Καταπληκτικά μικρής διάρκειας και τεράστιας δύναμης περάσματα, τόσο, που θα κάνουν σχολή. Να με θυμηθείτε.
Προσωπικά, θεωρώ πως το Trumbo έχει όλο το πακέτο. Αλλά, είπαμε : δεν κερδίζει (σχεδόν ποτέ) ο καλύτερος.
Οψόμεθα.
Καλημέρες και σας ευχαριστώ προκαταβολικά δια τας ευχάς σας.

Eighty Words A Minute
Curriculum Vitae
Prologue
Contempt Of Congress
Trumbo Goes To Prison
Ping Pong
Family Business
Hedda Threatens Mayers
Buddy's Dilemma
A Letter From Prison
Eddie Names Names
A Script For The Kings
Family Reunion
Pool Of Garbage
Scripts Montagne
The Mexican Script
Benzedrine
No Bullies
Who Is Robert Rich?
The Credit
So I Rage
Who Gets To Be Proud
The Blacklist Is Alive
It's Over
It's A Fine Picture
The Elephant In The Room