Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Room



Καλημερούδια λατρείες μου.
Κατ'αρχήν πολύ σας μερσώ δια τας ευχάς σας, με συγκινήσατε και ναι, πάνε και τα 52. Και σιγά μην κρύψωμεν τα έτη μας. Κακίες όμως άλλη φορά.
Σήμερις, συνεχίζοντας στην σαγκά μας "δώσε με κι'εμένα Oscar μπάρμπα", θα ταξιδέψουμε με άλλη μια ταινία, από τις υποψήφιες.
Πρώτα μία παρένθεση. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά φέτος, όλες σχεδόν οι υποψήφιες ταινίες βασίζονται πάνω σε πραγματικές ιστορίες. Λίγο ή πολύ.

΄Το Room βασίζεται λίγο. Για την ακρίβεια δεν βασίζεται παρά πολύ αόριστα, αφού το script της είναι μια μεταφορά στο πανί της ομώνυμης νουβέλας της Emma Donoghue και, μάλιστα, από την ίδια την συγγραφέα. Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο, ξέρει πως η συγγραφέας εμπνεύστηκε από την απίστευτη ιστορία του Γιόσεφ Φριτσλ, αυτού του αυστριακού "πατέρα"-βιαστή, ο οποίος είχε κλείσει την κόρη του, για 24 χρόνια, σ'ένα υπόγειο και την κακοποιούσε σεξουαλικά.
Η ταινία μας όμως, το 'παμε και παραπάνω, κρατάει πάρα πολύ αόριστα απ'αυτήν την τραγική ιστορία αφού, διηγείται την ιστορία μιας μάνας και του πεντάχρονου γιου της, οι οποίοι κρατούνται σ'ένα δωμάτιο, από τον πατέρα του παιδιού.
Η πλοκή θυμίζει έντονα "La Vita E Bella" του Μπενίνι, αφού η αγάπη της μάνας προσπαθεί να δώσει στον γιο μια χαρούμενη παιδική ηλικία, μέσα σ'ένα μικροσκοπικό δωμάτιο-φυλακή. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν δρέπει τις ίδιες δάφνες. Πράγματι, ο γεμάτος καλός προθέσεις σκηνοθέτης Lenny Abrahamson (1966) δεν καταφέρνει και τόσο καλά ν'αποδώσει το γεμάτο νοήματα σενάριο, με συνέπεια η ταινία να γλυστρά απαλά προς το καλτ. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει, πως η ταινία μας δεν βλέπεται. Απλά περίμενα κάτι τις καλύτερο.
Πρωταγωνιστούν οι Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen και Sean Bridgers
Έκανε πρεμιέρα στις 16 Οκτώβρη 2015.

Αν δεν υπήρχε το χθεσινό Trumbo, το soundtrack της ταινίας θα 'πρεπε να πάρει Oscar. Ξηγημένα πράματα, αφού πρόκειται για άλλο ένα καταπληκτικό score.
Το υπογράφει ο ιρλανδός συνθέτης Stephen Rennicks (1980), ένας πολύ (μα πολύ) ταλαντούχος μάγκας, ήδη βραβευμένος (Frank).
Η μουσική του για την ταινία μας δεν περιγράφεται. Ακούγεται.
Προσωπικά, παρότι Oscar δεν θα του 'δινα, είμαι βέβαιος, πως δεν θ'αργήσει η μέρα που θα τα σαρώσει όλα. Πρέπει να είναι ένας από τους χαρισματικότερους συνθέτες της νέας γενιάς.
Ακούτε και κρίνετε.

The Room
Red Dress
I Will
Lisa And Mark
You Are My Rose
Red Roses
Street
Life
Street Two
Crazy
Chocolate Is The Symbol Of Love
Chris-R
Reason
Johnny Mark And Denny On The Roof
Lisa Michelle And Johnny
Yes Or No
I'll Record Everything
XYZ
Mark And Peter
Jogging
Baby You And Me
Happy Birthday John
Lisa And Mark
Johnny In The Bathroom
Tape Recorder
Johnny Becomes Crazy
Why Why Johnny
Reflection, You Are My Rose