Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Spotlight


Καλημερούδια καλά μου παιδιά.
Τελειώνουμε σήμερις με τα soundtracks των υποψήφιων για Oscar ταινιών. Μεθαύριο θα ξέρουμε και επίσημα ποιά νίκησε. Όχι πως μας καίει και ιδιαίτερα, αλλά να, κουβέντα να γίνεται.

Η σημερινή τελευταία μας ταινία ακολουθεί κατά πόδας τις υπόλοιπες. Πάρα πολύ καλή ταινία, η οποία βασίζεται (πάνω-κάτω) σε πραγματικά στοιχεία. Και γεγονότα θα έλεγα, αλλ'αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Το Spotlight είναι ένα βιογραφικό δράμα εγκληματικού περιεχομένου. Κατ'αρχήν να πούμε, πως Spotlight είναι η αρχαιότερη ενεργή ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων του αμέρικα, η οποία δουλεύει για λογαριασμό της εφημερίδας Boston Globe. Και πως η ομάδα αυτή, εκτός ότι υπάρχει στ'αλήθεια, έχει βραβευτεί και με Πούλιτζερ.
Από τις ιστορίες αυτής της ομάδας, ο σκηνοθέτης Tom McCarthy (1966) και ο Josh Singer έφκιασαν ένα υπέροχο script, το οποίο πραγματεύεται την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από καθολικούς ιερείς στην Βοστώνη και την αποκάλυψη της βρωμιάς τους από την δημοσιογραφική έρευνα της εν λόγω ομάδας. Ήταν δε τόσος ο σάλος που ξεσηκώθηκε, που από το 2013 (όταν και τελείωσε το γράψιμό του), το script είχε μπει στην μαύρη λίστα των σεναρίων. Τελικά, και ευτυχώς, η ταινία γυρίστηκε, αφού ο σκηνοθέτης, με δηλώσεις του, την χαρακτήρισε ταινία για την δημοσιογραφία και όχι εναντίον της εκκλησίας. Άντε καλά.
Έκανε πρεμιέρα στις 6 Νοέμβρη 2015 και πρωταγωνιστούν οι Michael Keaton, Mark Rufallo, John Slattery, Liev Schreiber και Stanley Tucci

Στα του soundtrack τώρα, δεν έχουμε πολλά να πούμε. Και δεν έχουμε πολλά να πούμε γιατί το score υπογράφει ένας τιτάνας του είδους, ο Howard Shore (1946), ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους καναδούς συνθέτες όλων των εποχών. Για να μην σας κουράσω με την ατέρμονη λίστα των soundtrack που έχει συνθέσει, θα σας πω απλά, πως έχει ήδη τρία χρυσά αγαλματάκια στην τσέπη του.
Στην συγκεκριμένη ταινία, έκανε ότι κάνει πάντα. Όταν δεν δημιουργεί τις εικόνες, η μουσική του κολλάει πάνω στις ήδη υπάρχουσες και τους προσδίδει τρεις φορές περισσότερη δύναμη.
Έτσι απλά.

Spotlight
Deference and Complicity
Investigative Journalism
Legacy
The Directories
Keep Silent
Summer Investigation
The Children
Pressure of the Church
The Sealed Documents
The Globe Newsroom
Courthouse
Practice and Policy
City on the Hill
Pain and Anguish
Night Mass
Delivering the News
The Story Breaks