Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Don't ask me


Καλημέρα εξ ιδίων μου παιδάκια.
Μου 'γραφε τις προάλλες μία φίλη, πως μ'αυτά και μ'αυτά, η νταλίκα έχει αφήσει τελείως στην άκρη την ethnic μουσική. Πράγμα σωστό. Η αλήθεια είναι, πως είχα 3-4 πραματάκια στα σκαριά, αλλά κάτι οι συνεχόμενοι χαμοί, κάτι τα κενά μου και κάτι ο άναρχος προγραμματισμός μου, δεν βρήκα την ευκαιρία.
Δια τούτο, είπα σήμερις να επανορθώσω κομμάτι, με την υπόσχεση να το προσπαθήσω λίγο πιο πολύ.

Ο κύριος που βλέπετε στην φωτό είναι ο Djivan Gasparyan και είναι Αρμένιος. Αυτό το περίεργο μουσικό όργανο που έχει στο στόμα και που μοιάζει με φλάουτο-όμποε, δεν είναι ούτε φλάουτο, ούτε όμποε. Είναι κάτι ανάμεσα και λέγεται duduk. Καθήστε να σας βάλω και μία φωτογραφία, να το δείτε, και συνεχίζω.
Το duduk, που λέτε, είναι ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο της Αρμενίας (դուդուկ στα αρμένικα), το οποίο ανήκει στην οικογένεια των πνευστών δικάλαμων οργάνων. Παρότι δικάλαμο, ο ήχος του μοιάζει περισσότερο μ'αυτόν του φλάουτου (μονοκάλαμο) παρά μ'αυτόν των παραδοσιακών δικάλαμων πνευστών, όπως για παράδειγμα το όμποε. Το duduk φκιάνεται αποκλειστικά από ξύλο βερυκοκιάς και, συνήθως, παίζεται σε ζευγάρι, όπου το ένα παίζει την βασική μελωδία και το άλλο κρατάει ένα "ίσο", το οποίο "γεμίζει" το κομμάτι.

Ο Gasparyan παίζει συνήθως μόνος του και θεωρείται παγκοσμίως ο Master του duduk.
Γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1928, στο Solak της Αρμενίας και άρχισε να παίζει duduk από τα έξι του χρόνια. Στα 20 του, ήταν ήδη ο πρώτος σολίστας duduk στο Σύνολο Παραδοσιακού Τραγουδιού και Χορού της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ερεβάν.
Έχει κερδίσει 4 φορές το μετάλλιο της Unesco και, στα 2002, κέρδισε το εξαιρετικά βαρύτιμο WOMEX (World Music Expo).
Μέχρι σήμερα, στα 88 του, διδάσκει στο Κονσερβατόριο του Ερεβάν, υπεύθυνος για το duduk.
Παρότι άργησε πολύ να μπει στην δισκογραφία, ο Gasparyan μας έχει χαρίσει 21 albums, δύο από τα οποία είναι soundtracks. Και ξέρετε ποιό είναι το ένα; Το Gladiator (2000). Ναι ναι, το γνωστό.
Να σας πω, τέλος, πριν πάμε ν'αφεθούμε σε μια πραγματικά μαγική μουσική, πως ο Gasparyan έχει συνεργαστεί με πάμπολλους ξένους μουσικούς, μεταξύ των οποίων οι Peter Gabriel, Sting, Hans Zimmer, Brian May, Michael Brook και μπόλικους ακόμα.
Αυτά τα λίγα.


Evening Hour
Don't Ask Me
Garden
Every Morning
That Spring
Call Of A Herdsman
I Don't Give A Sigh In My Life
My Home
You Are A Ploughman
I Have A Word With A Prayer
I Am Outcast By You
Splendid Spring
Waiting