Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Une Symphonie Imaginaire


Με αφορμή κάτι που δεν σας αφορά, σήμερα μου 'ρθαν (πάλι) στο νου, κάτι υπέροχες αναμονές στο τέλος μιας ξύλινης σκάλας. Σ'ένα υπέροχο ντεκόρ, που το 'κανε ακόμα πιο υπέροχο η απίστευτη γοητεία μιας προσμονής. Σε κάτι που κερδήθηκε απλά και μόνο για να ξαναχαθεί. Κάτι σαν ουροβόρος, στο πιο σοφιστικέ του.
Κι'όσο κλωθογύριζα τις εικονες μου, προσπαθούσα να βρω μια μουσική να τις ντύσω. Και τότενες θυμήθηκα κάτι υπέροχα κρυφά όμορφο.
Παμπάλαιο, αλλά ερμηνευόμενο από το νέο. Άρα σπάνιο.

Το Une Symphonie Imaginaire δεν είναι ένας οποιοσδήποτε δίσκος κλασσικής μουσικής της Deutsche Grammophon. Το ότι μπήκε στην σειρά Archiv Production λέει πολλά (στους μύστες), παρά το πρόσφατο της ηχογράφησης-κυκλοφορίας του.
Πρόκειται για μια υπέροχη επιλογή από έργα του μεγάλου συνθέτη του baroque, του γάλλου Jean-Philippe Rameau (1683-1764), εμηνευόμενα από μία καταπληκτική ορχήστρα, τους Musiciens du Louvre Grenoble (1982), υπό την διεύθυνση του ιδρυτή τους, μαέστρου Marc Minkowski (1962).
Να πούμε όμως δυο λογάκια για όλον αυτόν τον εκλεκτό κόσμο ε;

Ο Rameau θεωρείται (και είναι) ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του baroque. Είναι αυτός που, στην ουσία, διαδέχτηκε στον θρόνο του απόλυτου συνθέτη όπερας τον Jean-Baptiste Lully (1632-1687) και σ'αυτόν του harpsichord, τον τεράστιο Francois Couperin (1668 - 1733). Θεωρείται επίσης (και είναι πάλι) ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς της μουσικής όλων των εποχών. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο, αποτελούμενο από ορχηστρικά, όπερες, καντάτες, τραγούδια και ύμνους.

Οι Musiciens du Louvre Grenoble είναι μια ορχήστρα κλασσικής μουσικής, που ιδρύθηκε στα 1982 από τον Marc Minkowski και, που στην αρχή είχε έδρα της το Παρίσι. Από τα 1996 όμως, άλλαξαν την βάση τους και την μετέφεραν στην Grenoble, όπου η νταλίκα έχει ζήσει υπέροχα χρόνια. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο όργανα εποχής, ενώ στεγάζονται στο μοναστήρι των Minimes (Couvent des Minimes de Grenoble), ένα υπέροχο εκκλησιαστικό κτίριο στο κέντρο της Grenoble, που χτίστικε στα 1644.
Μέσα σ'αυτό το κτίριο έγινε και η ηχογράφηση του δίσκου που σας χαρίζω σήμερα. Κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 2005.
Άλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω. Τα υπόλοιπα τα κρατάω για μένα.
Καλημέρες.

Zais (ouverture)
Castor et Pollux - Scene Funebre
Les Fetes d'Hebe - Act 2 (Air Tendre)
Dardanus - Prologue (premier tambourin, deuxieme tambourin)
Le Temple De La Gloire - Air Tendre Pour Les Muses
 Les Boreades - Act 1 (Contredance)
La Naissance d' Osiris - Air Gracieux
Les Boreades - Act 4 (Gavottes Pour Les Heures)
Platee - Orage
Les Boreades - Act 5 (Prelude)
6 Concerts Transcrits En Sextuor - 6e Concert (La Poule)
Les Fetes d'Hebe - Act 3 (Tambourin En Rondeau)
Hippolyte et Aricie - Act 3 (Ritournelle)
Nais - Prologue (Rigaudons)
Les Indes Galantes - Act 9 (Dances Des Sauvages)
Les Boreades - Act 4 (Entree de Polymnie)
Les Indes Galantes - Act 9 (Chaconne)