Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

This is life


Τελικά, όπως το πάμε, σε λίγο το νταλικόφωνο θα μετονομαστεί σε "Επικηδειόφωνο της νταλίκας" λατρεμένοι...
Δεν θυμάμαι άλλον τέτοιο Γενάρη με τόσους χαμούς, η αλήθεια είναι. Άλλοι σημαντικότεροι, άλλοι λιγότερο. Και δεν εννοώ τους χαμούς. Εννοώ την δημοσιότητα των χαμένων.
'Η των αδικοχαμένων.
Να, σαν τον Colin Vearncombe για παράδειγμα. Τον γνωστό σαν Black της δεκαετίας των νιάτων μας. Ενός τίμιου μουσικού που, χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικά ιδιαίτερο, κατόρθωσε να στριμωχτεί ανάμεσα στα δύο τέρατα της pop, dark pop, τον Bryan Ferry και τον Morissey, διεκδικώντας μια θέση σ'αυτό το μουσικό είδος, που άνθισε στα τέλη των 80s μέχρι τα μέσα των 90s.

Γεννήθηκε στα 1962 κοντά στο Liverpool, της ομάδας του οποίου ήταν φανατικός (και γι'αυτό τον αγαπάω). Στα 19 του, στα 1981, κυκλοφόρησε το πρώτο του single (Human Features), το οποίο πήγε άκλαφτο εντελώς. Άρχισαν να τον παρατηρούν πιο προσεκτικά από τα 1982, όταν και έπαιξε support για τους Thompson Twins αλλά και τους Wah!, κάνοντας εντύπωση με την ποικιλία των οργάνων που μπορούσε να παίξει (και επί σκηνής).
Στα 1984 κυκλοφορεί ένα δεύτερο single (Hey Presto), το οποίο κινεί κάπως το ενδιαφέρον, κυρίως εκτός αγγλίας, σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Το 1985 είναι η χρονιά ορόσημο. Συνθέτει το πασίγνωστο (πια) Wonderful Life, το οποίο, αρχικά, κυκλοφορεί από ένα ανεξάρτητο label αλλά, καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή των σκάουτερς της A & M Records. Και, μέσω αυτών, έρχεται η καταξίωση μέσα κι'έξω απ'την αγγλία.
Στα 1987, κυκλοφορεί το πρώτο studio album του (Wonderful Life), το οποίο σκίζει χασέδες και του ανοίγει διάπλατα την πόρτα στα σουξέ.
Στα 1993, κι'ενώ έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 2,5 μύρια από το τέταρτο studio album του (Black), τα παρατάει και πέφτει σε λήθαργο για πάνω από 6 χρόνια.
Με την επιστροφή του, στα 1999, ο Black έχει κάνει στροφή στο μουσικό του ύφος, έχει γίνει σαφώς καλύτερος, και γράφει μια καλή dark pop, που θα τον συνοδέψει μέχρι το τέλος.
Πρόλαβε και μας χάρισε συνολικά 15 albums, live και studio.
Στις 10 Γενάρη φέτος, πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο του Cork, στην Ιρλανδία, ενεπλάκη σ'ένα σοβαρότατο τροχαίο, εξαιτίας της πυκνής ομίχλης. Όσοι έχετε πάει στο Cork, ξέρετε πως το συγκεκριμένο αεροδρόμιο πρέπει να 'σαι τυχερός για να το βρεις ανοιχτό. Για τόση ομίχλη μιλάμε.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κώμα, με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όπου πέθανε, στις 26 Γενάρη, χωρίς ποτέ να ξυπνήσει.

Ξέρω πως πολλοί από σας τον αγαπάτε. Στοιχηματίζω, επίσης, πως ελάχιστοι ξέρετε πάνω από 2-3 τραγουδάκια του. Γι'αυτό και τούτο το αφιερωματάκι. Καλός, κακός ή μέτριος, είναι κομμάτι απ'τα νιάτα του νταλικέρη. Και τα νιάτα είναι σοβαρή υπόθεση.
Καλημέρα.

Feel Like Change
Same Mistake Twice
Paradise
The Big One
Wonderful Life
Water On Snow
Birthday Night
Here It Comes Again
Everything Is Coming Up Roses
This Is Life