Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Carol


Καλημέρα καλά μου παιδιά.
Εκτάκτως soundtrack της Τρίτης σήμερα. Γιατί; Για την αλητεία.
Με μια συμπαθητική ταινία. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Ο Todd Haynes (1961), ο σκηνοθέτης, μας έχει καλομάθει με το να κάνει σινεμά τα λογοκριμένα ή αποσιωπηθέντα θέματα. Με το Far From Heaven (2002), μας μίλησε για την γυναίκα των προαστίων και τα βιώματά της, μέσα από συγκρούσεις τάξεων, σεξουαλικούς προσανατολισμούς, ρατσισμό.
Με το Carol μας μεταφέρει στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον των '50s (όπως και με την πιο πάνω ταινία), αλλά με θέμα πάλι την γυναίκα.
Και, για την ακρίβεια, τα ανοιχτά λεσβιακά θέματα μιας "δύσκολης" εποχής για ομοφυλόφιλους.
Βασισμένη στη νουβέλα της Patricia Highsmith, The Price Of Salt (1952), η ταινία περιγράφει την έλξη μιας αν διαστάσει μητέρας ενός παιδιού με μια μικρούλα πωλήτρια πολυκαταστήματος, με όνειρα να γίνει διάσημη φωτογράφος.
Η ταινία είναι μέτρια. Και είναι τέτοια γιατί ξεφεύγει από το ζητούμενο και αναλίσκεται στο glamour του νεουορκέζικου lifestyle της εποχής. Κάτι σαν το Brokeback Mountain της μεγαλούπολης.
Κι'αν κάτι την σώζει, αυτό είναι η εξαιρετική ερμηνεία της Cate Blanchett. Δίπλα της, η Rooney Mara και, σε δεύτερο πλάνο, οι Sarah Paulson και Kyle Chandler
Έκανε πρεμιέρα στο αμέρικα στις 20 Νοέμβρη 2015.

Στα δικά μας τώρα, το πολύ όμορφο score της ταινίας υπογράφει ένας σπουδαίος αμερικάνος συνθέτης : ο Carter Burwell (1955) που, για τους γνώστες, έχει συνθέσει τη μουσική για τις περισσότερες ταινίες των Αδελφών Coen.
Για την ταινία μας, ο Burwell έγραψε μουσική που, αν δεν ξέραμε τον δημιουργό, θα παίρναμε όρκο πως είναι straight fifties. Ολιγόλεπτα διαμάντια, τα οποία ταιριάζουν σα γάντι στις υπέροχες εικόνες του σπουδαίου εικονολήπτη της ταινίας, Edward Lachman. Από κοντά, 3-4 υπέροχα croon των 50s, έτσι για να διατηρείται η θερμοκρασία στα κατάλληλα standards.
Ακούτε και κρίνετε

Opening
Taxi
To Carol's
The Clovers - One Mint Julep
Datebook
Christmas Trees
Billie Holiday - Easy Living
The Train
Packing
Drive Into Night
Waterloo
Lovers
Gun
Les Paul and Mary Ford - Smoke Rings
Over There
Visitation
To Court
Letter
Jo Stafford - No Other Love
The Times
Reflections
Crossing
The Irish Rovers - You Belong To Me
The End