Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ζωντανοί στο Κύτταρο


Καλημέρα λεβεντο-λεβέντισσες.
Όποιος διάβασε (και άκουσε) το χθεσινό αφιερωματάκι στους Socrates, θα παρατήρησε, ότι ο Ηλεκτρικός Σωκράτης ήταν το μοναδικό τους κομμάτι που έπαιξα live. Και δεν ήταν τυχαίο καθόλου.
Γιατί πρόκειται για την μνημειώδη 9λεπτη εκτέλεση του 1971 από το Κύτταρο.

Μη ξαναλέμε τα ίδια για το Κύτταρο. Είναι ο ναός του ελληνικού rock των 60s-70s και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα. Κι'αν κάποιος χώρος μπόρεσε να τον προσεγγίσει, αυτός ήταν το ΡΟΔΟΝ στη Μάρνη. Τα υπόλοιπα είναι "ναι μεν αλλά".
Για να πιάσει κανείς ατμόσφαιρα Κύτταρου (εκείνης της εποχής) έπρεπε να 'χε πάει μία τουλάχιστον φορά. Αλλιώς φούμαρα. Οι περιγραφές δεν μπορούν (και δεν θα μπορέσουν) ποτέ να περιγράψουν τη μυσταγωγία του χώρου, ούτε και τις μουσικές ιεροτελεστίες που λάμβαναν χώρο εκεί μέσα.

Τούτος δω ο ιστορικός δίσκος το προσπάθησε. Και, σε ένα βαθμό, το ψιλοπέτυχε.
Το Ζωντανοί Στο Κύτταρο (Η Ποπ Στην Αθήνα) ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Κύτταρο, κατά την διάρκεια μιας από τις συνηθισμένες διονυσιακές βραδιές του και κυκλοφόρησε το 1971, εν μέσω πλήρους χούντας. Εντυπωσιακό.
Από τις αυλακιές του βινύλιου παρελαύνει όλο (σχεδόν) το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής rock σκηνής των 70s. Οπότε, τι άλλο να πεις;
Δυο-τρία πραματάκια : λατρεύω Μπουρμπούλια (στη διασκευή της Μαύρης Θάλασσας του Νιόνιου) με την συμμετοχή της Θεάς Στέλλας Γιαδέλη στο φλάουτο και το Τα Επίκαιρα άλλης μιας Θεάς, της Δέσποινας Γλέζου.
Για τον Θείο Θείο Νώντα, τι να πω; Υπάρχει προσωπική προκατάληψη.

Δέσποινα Γλέζου - Αποσμητικά
Δέσποινα Γλέζου - Τα Επίκαιρα
Δάμων και Φιντίας - Απογοήτευση
Εξαδάκτυλος - Το Ξεχασμένο Πηγάδι
Μπουρμπούλια (feat. Στέλλα Γιαδέλη) - Μαύρη Θάλασσα (απόσπασμα)
Socrates - Ηλεκτρικός Σωκράτης
Δάμων και Φιντίας - Ο Γερο Μαθιός
Εξαδάκτυλος - Ο Ανεπρόκοπος