Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Κλείσε τα μάτια σου και άκου


Καλημέρα λατρείες μου, καλή βδομάδα και, έστω και καθυστερημένα, χάπι νιου γίαρ κι'όλα τα σχετικά.
Φάγατε ότι φάγατε, επιστροφή στα παλιά που ξέραμε.
Είπα παλιά ε;
Ε, πάμε τότε (και αφού) να μιλήσουμε για μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές rock μπάντες όλων των εποχών, μια μπάντα που γαργαλούσε το progressive-psy rock, όταν ακόμα κάτι φτασμένες αλλοδαπές μπάντες μπουσουλούσαν. Μια μπάντα που ευτύχησε να έχει στο lineup της δύο από τους μεγαλύτερους έλληνες μουσικούς : τον Γιάννη τον Σπάθα (έναν από τους δύο καλύτερους έλληνες κιθαρίστες της rock - ο άλλος είναι (για μένα) ο Βασίλης ο Σπυρόπουλος) και τον κορυφαίο (μακράν) έλληνα μπασίστα, τον Αντώνη τον Τουρκογιώργη.

Οι Socrates Drank The Conium (ή Socrates κατά το συντομότερον) ξεκίνησαν το μαγικό τους ταξίδι στα 1969, βγαλμένοι λες από τα σπλάχνα του Μαντείου της ελληνικής rock σκηνής, του θρυλικού club ΚΥΤΤΑΡΟ της οδού Ηπείρου.
Με σαφείς επιρροές από Jimi Hendrix, Frank Zappa αλλά και τους Θεούς, η μπάντα ξεχώρισε γρήγορα, αφενός για το μουσικό ταλέντο των μελών της κι'αφετέρου για την μαγική prograssive heavy psy υφή τους, την οποίαν (έτσι, για την αλητεία) φρόντιζαν ν'ανακατεύουν με ηπειρώτικους (ναι ναι) ήχους! Ξέχασαν, μήπως, οι παλιοί, το εξαίσιο Mountains;
Ξεκίνησαν (και καθιερώθηκαν) σαν τρίο αφού, εκτός των δύο προαναφερόμενων, υπήρχε και ο Ηλίας ο Μπουκουβάλας στα ντραμς.  Προήλθαν από το σχήμα Persons (1966), στο οποίο συμμετείχε και ο θεούλης Ηλίας Ασβεστόπουλος (μετέπειτα 2002 GR).
Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά (Socrates) κυκλοφορεί στα 1972 και σκίζει χασέδες. Είναι ο πρώτος και τελευταίος δίσκος με τον Μπουκουβάλα, τον οποίον αντικαθιστά στα κλαπατσίμπαλα ένας άλλος τεράστιος ντράμερ, ο Γιώργος ο Τρανταλίδης.
Την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί και ο δεύτερος δίσκος τους (Taste the Conium) με την προσθήκη του Κώστα Δουκάκη, σαν δεύτερη κιθάρα.
Η πραγματική απογείωση όμως θα έρθει στα 1973, όταν και κυκλοφορεί ο τρίτος τους δίσκος (On The Wings), ο οποίος τους ανοίγει και τις πόρτες για την αγγλία και το αμέρικα.
Συνολικά κυκλοφόρησαν 8 studio δίσκους, ένα live και μία compilation.

Όπως πολλοί άλλοι, έτσι κι'αυτοί είχαν την περιόδο ακμής και την άλλην. Η δική τους ακμή ήταν από τα 1969 μέχρι και τα 1986. Έκτοτε σίγησαν, μέχρι τα 1999, οπότε και πραγματοποίησαν την θρυλοιστορική συναυλία στον Λυκαββητό (ήμουν ήμουν!!!). Αποφάσισαν, που λέτε, να ξανασμίξουν, αλλά τίποτα δεν ήταν πια το ίδιο. Ούτε καν το lineup.
Τελικά, κι'ενώ ήταν στα studio για τον ένατο δίσκο τους, ο Αντώνης ο Τουρκογιώργης αρρώστησε σοβαρά, πράγμα που σταμάτησε την πορεία της μπάντας, η οποία, έκτοτε σίγησε.

Άλλα δεν έχω να σας πω. Όσοι ξέρετε, άλλωστε, δεν χρειάζεστε άλλα. Για τσι νεότεροι, ακούστε και μάθετε δυο-τρία πραγματάκια, πέρα από τα συνηθισμένα σκουπιδάκια.

Every Dream Comes To An End
Κλείσε Τα Μάτια Σου Και Άκου
Mr WC
Killer (feat. Vangelis)
Mountains
Queen Of The Universe
Starvation
Ηλεκτρικός Σωκράτης
Death Is Gonna Die
Most People I Know
Who Is To Blame
On The Wings
 Magic Mirror