Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Carmina Burana


Το 'χουμε τιμήσει δεόντως, είναι χιλιοπαιγμένο, μας φέρνει στο νου σοσιαλδημοκρατικές αναμνήσεις, μπορεί και να χρησιμοποιηθεί και σύντομα σ'έναν ΣΥΡΙΖΑ near you.
Έμενε μόνο μια παρουσίασή του ολόκληρο, εκτός δηλαδή του πασίγνωστου πρώτου και τελευταίου περάσματος, του Fortuna Imperatrix Mundi.

Το Carmina Burana είναι μια σκηνική καντάτα, η οποία συντέθηκε από τον (διάσημο πια) γερμανό μουσουργό Carl Orff (1895-1982), πάνω στη βάση μιας μεσαιωνικής συλλογής τραγουδιών, με τον μικρούλι τίτλο Carmina Burana : Cantiones Profanae Cantoribus et Choris Cantandae Comitantibus Instrumentis atque Imaginibus Magiciis (κοσμικά τραγούδια για τραγουδιστές και χωρωδίες για να τραγουδιούνται μαζί με όργανα και μαγικές εικόνες).
Τα τραγούδια πρωτοπαρουσιάστηκαν στα 1847, από τον γερμανό φιλόλογο Johann Andreas Schmeller (1785-1852), ο οποίος ασχολήθηκε πολύ με την βαυαρική διάλεκτο. Το αυθεντικό κείμενο χάνεται στα βάθη των 11ου ή 12ου αιώνα, χωρίς κανείς να έχει μπορέσει να προσδιορίσει επακριβώς.
Για το libretto, ο Orff είχε πολύτιμο βοηθό του τον γερμανό φοιτητή νομικής (και λάτρη της ελληνικής και λατινικής γλώσσας) Michel Hoffman, με τον οποπιον κατέληξαν σε 24 ποιήματα, ως επί το πλείστον στη λατινική γλώσσα.
Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 8 Ιουνίου 1937 στην όπερα της Φρανκφούρτης, με την Cacillien-Chor Franfurt, υπό την διεύθυνση του Bertil Wetzeisberger (1892-1967). Η επιτυχία ήταν τεράστια, μετατρέποντας το έργο στο πιο σημαντικό κλασσικό γερμανικό έργο της εποχής του.
Αποτελείται από 5 μεγάλα τμήματα και, συνολικά 25 περάσματα.

Για να το ακούσουμε ολόκληρο, διάλεξα μία σχετικά παλιά ηχογράφηση της Deutsche Grammophon, που όμως αποτελεί έναν από τους πιο πετυχημένους δίσκους του label, τόσο ποιοτικά, όσο και εμπορικά, αφού είναι μέσα στους 10 δίσκους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της.
Πρόκειται για μιαν ηχογράφηση του 1966, με την άδεια και φυσική παρουσία του ίδιου του συνθέτη, υπό την καθοδήγηση ενός από τους σπουδαιότερους γερμανούς μαέστρους, του Eugen Jochum (1902-1987). Συμμετέχει η Χωρωδία Chor und Orchester Der Deutschen Oper Berlin (Βερολίνου), η Χωρωδία Schöneberger Sängerknaben (Βερολίνου), ενώ κεντούν οι Gundula Janowits (soprano), Gerhard Stolze (tenor) και Dietrich Fischer-Dieskau (baritone).
Θα το ακούσουμε σε δύο μέρη, όπως ακριβώς χωρίζεται και στο αυθεντικό βινύλιο, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 1967.
Καλημέρα να 'χουμε

Fortuna Imperatrix Muni - O' Fortuna
Fortuna Imperatrix Mundi - Fortune Plango Vulnera
Primo Vere - Veris Leta Facie
Primo Vere - Omnia Sol Temperat
Primo Vere - Ecce Gratum
Uf Dem Anger - Dance
Uf Dem Anger - Floret Silva Nobilis
Uf Dem Anger - Charmer Gip Die Varwe Mir
Uf Der Anger - Chume Chume Geselle Min
Uf Der Anger - Were Diu Werlt Alle Min 
In Taberna - Estuans Interius
In Taberna - Olim Lacus Colueram
In Taberna - Ego Sum Abbas
In Taberna - In Taberna Quando Sumus



Cour d'Amours - Amor Volat Undique
Cour d'Amours - Dies, Nox et Omnia
Cour d'Amours - Stetit Puella
Cour d'Amours - Circa Mea Pectora
Cour d'Amours - Si Puer Cum Puellula
Cour d'Amours - Veni Veni Venias
Cour d'Amours - In Trutina
Cour d'Amours - Tempus Est Iocundum
Cour d'Amours - Dulcissime
Blanziflor et Helena - Ave Formisissima
Fortuna Imperatrix Mundi - O' Fortuna