Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Rock The Kasbah


Καλημέρα και καλή βδομάς παιδάκια μου.
Για όσους/ες έρχονται άγιες μέρες, εορταστικά τσιτάτα και άλλα τέτοια επετειακά, καλό σας ξεφάντωμα.
Γι'αυτούς που μετράνε τις ξένες νύχτες, καλό μας κουράγιο.
Στην δευτεριάτικη σαγκά μας "σινεμά και λαλαλά", σήμερις σας έχω μια ταινία απ'την κατηγορία "μάπα το καρπούζι", απ'αυτές που κλείνουμε τα μάτια και ακούμε μόνο τη μουσική.
Το Rock The Kasbah όμως δεν θα 'πρεπε να είναι τέτοια ταινία. Δεν φαινόταν, τουλάχιστον, από το trailer.
Γιατί και καλό cast έχει, αλλά και σαν concept έμοιαζε ενδιαφέρον. Αλλά είναι μάπα.

Μιλάμε για την περιπέτεια ενός τελειωμένου rock manager, ο οποίος προσπαθεί να ξαναστήσει την καριέρα του μέσω της USO (United Service Organisation), ενός οργανισμού που διοργανώνει περιοδείες μουσικών (και όχι μόνο) εκεί όπου οι αμερικάνοι στρατιώτες μάχονται για την παγκόσμια ειρήνη (μη χέσω). Στην δικιά μας περίπτωση, φτάνει στο Αφγανιστάν όπου, παρατημένος, άφραγκος και χωρίς διαβατήριο τελικά, ανακαλύπτει μια κοπελίτσα με φωνάρα, την οποία προσπαθεί ν'αναδείξει μέσω της αφγανικής έκδοσης του American Idol.
Δυστυχώς όμως, ούτε οι πολλά υποσχόμενες παρουσίες, ούτε η πραγματικά πανέμορφη και φωνάρα αφγανή (που δεν είναι αφγανή στην πραγματικότητα), αλλ'ούτε και το συμπαθέστατο concept δεν καταφέρνουν να κάνουν την ταινία ελκυστική. Πολλά κλισέ χιλιοπαιγμένα και πολλά κρύα αστεία. Από την άλλη, πολύ ουδέτερη σκηνοθετική ματιά, σε σχέση με ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, όπως αυτό του Αφγανιστάν.
Πράγμα απογοητευτικό, αφού ο σκηνοθέτης είναι ο τρίκαλος Barry Levinson (1942, Good Morning Vietnam, Wag The Dog και Oscar με το τεράστιο Rain Man). Πολύ απογοητευτικό επίσης, ξέροντας πως το senario είναι του άλλου μεγάλου Mitch Glazer (1953).
Πρωταγωνιστούν ο λατρεμένος Bill Murray, o Bruce Willis, Kate Hudson, Scott Caan και η ομορφοτάτη ισραηλο-παλαιστίνια Leem Lubany στον ρόλο της αφγανής τραγουδίστριας.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 22 Οκτώβρη του 2015 και δεν ξέρω αν προβλήθηκε στην ψωροκώσταινα. Εγώ την είδα ένα βράδυ αγρύπνιας, μεταξύ της αγωνίας για τον φάδερ και του ευχαριστώ για κάποιο τίποτα.

Στα της μουσικής όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το original score υπογράφει ένας πολύ μεγάλος μουσικός, ο Marcelo Zarvos (1969), ένας από τους σπουδιαότερους βραζιλιάνους πιανίστες και συνθέτες.
Το score συμπληρώνεται από μερικά τεράστια τραγούδια, μιας ευρείας γκάμας, που πάνε από τον Cat Stevens και τον Bob Dylan, μέχρι τα αφγανικά παραδοσιακά και, το κερασάκι στην τούρτα, την εκτέλεση του Smoke On The Water από έναν τύφλα μεθυσμένο Bill Murray. Να πούμε, τέλος, ότι το soundtrack που κυκλοφόρησε δεν περιλαμβάνει δύο-τρία από τα τραγούδια που ερμηνεύει (υπέροχα) η Lubany. Το γιατί, ένας αλλάχ το ξέρει.

Cat Stevens - Pop Star
Marcelo Zarvos - Welcome To Afghanistan
Isa Machine and LP - Torch
Leem Lubany - Trouble
Jalal el Allouli, Youness and Adil Meriouch - Pashtun Warrior
Harry Nilsson - Jump Into The Fire
Bob Dylan - Knockin' on Heavens Door
Marcelo Zarvos - The 4 Sacred Bonds
Cat Stevens - Peace Train
Bill Murray - Smoke On The Water