Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

With You In Mind


Καλημέρα ριζοσπάστες απεργοί μου.
Στη θλιμμένη σαγκά μας "κάποιος λείπει απόψε απ'την παρέα", η νταλίκα αποχαιρετά άλλον έναν τεράστιο.
Μία από τις εμβληματικότερες φιγούρες της RnB της New Orleans, έναν τεράστιο τραγουδοποιό και παραγωγό.
Ένας από τους περισσότερο διασκευασμένους συνθέτες όλων των εποχών αφού, πάνω από 20 δικά του τραγούδια έγιναν επιτυχίες από διασκευές άλλων μεγάλων.

Ο Allen Toussaint γεννήθηκε στα 1938 στο Gert Town, ένα προάστιο της New Orleans, και μεγάλωσε σ'ένα παραδοσιακό shotgun σπίτι, απ'αυτά που μοιάζουν με κουτιά, που το ένα δωμάτιο είναι πίσω από τ'άλλα και που το καθένα έχει πόρτα εξόδου. Τα κλασσικά σπίτια δηλαδής του νότου της αμέρικα, κατευθείαν από τον εμφύλιο. Σ'αυτό το σπίτι, στο οποίο η μάνα του μπαινόβγαζε κουσικούς και μπάντες, ο μικρός Allen μυήθηκε στη μουσική της Νέας Ορλεάνης.
Στα 17 του, άρχισε να παίζει σε clubs της downtown με το σχήμα Dew Drop Set.
Στα 20 του ηχογράφησε τα πρώτα του τραγούδια και ξεχώρισε με το Java.
Στις αρχές των 60s έρχισε να γράφει τραγούδια και να κάνει παραγωγές για γνωστούς τραγουδιστές της New Orleans, όπως οι Irma Thomas, Ernie K-Doe και μπόλικους άλλους.
Είναι περιττό να κάτσω να σας αραδιάσω όλους αυτούς που διασκεύασαν τραγούδια του ή που επηρρεάστηκαν από το στυλ του.
Στα 1970, σταμάτησε να γράφει για άλλους και ακολούθησε την solo καριέρα, εγγράφωντας ουκ ολίγα διαμάντια στο ενεργητικό του.
Συνολικά, ηχογράφησε 20 solo studio albums (με τελευταίο το υπεροχότατο Songbook - 2013), ενώ είχε συμμετοχή σε δεκάδες άλλα. Τα 'παμε παραπάνω.

Στα 2005, μετά το καταστροφικό πε΄ρασμα του τυφώνα Katrina από την New Orleans, ο Toussaint εγκατέλειψε την γεννέτειρά του και εγκαταστάθηκε στο Baton Rouge. Για λίγο όμως, αφού, ένα χρόνο αργότερα, εγκαταστάθηκε οριστικά στη Νέα Υόρκη.
Μέχρι το τέλος της ζωής του έκανε περιοδείες.
Σε μια τέτοια, στη Μαδρίτη, στο Teatro Lara, υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο και πέθανε πριν προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο. Ήταν 10 Νοέμβρη 2015 και ήταν 77 ετών.

Το Rnb του Toussaint έχει φκιάσει σχολή. Γιατί δεν το κατέχει απλά, αλλά το συνδύασε μαγικά με την southern soul, την jazz και τα blues, ξερνώντας από τα άντερά του όλες τις πιθανές εικόνες της New Orleans. Γι'αυτό θεωρείται, αδιαμφισβήτητα, ο σπουδαιότερος εκπρόσωπός του.
Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, προσπάθησα να χωρέσω όλη του την καριέρα και όλα τα είδη με τα οποία ασχολήθηκε σε  μία ωρίτσα.
Το αποτέλεσμα θα το κρίνετε εσείς.
R.I.P. Allen Toussaint

Louie
Everything I Do Gonna Be Funky
West End Blues
Sweet Touch Of Blues
Singing The Blues
On Your Way Down
Java
Egyptian Fantasy
Whirlaway
Country John
Get Out Of My Life Woman
Night People
Pelican Parade
Southern Nights
The Bright Mississippi
With You In Mind