Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Vesperis in Festis Beata Mariae Vergine

Καλή μας μέρα.
Νταξ, πιστοί δεν είμαστε, θεό δεν γνωρίζουμε.
Αλλά...
Αλλά η εκκλησιαστική μουσική δεν μας αφήνει ασυγκίνητους. Το αντίθετο. Μερικά από τα αριστουργήματα της κλασσικής μουσικής συνδέονται άρηκτα με τα εκκλησιαστικά. Για να μην σας τρώω την ώρα σας, ας αναφέρω απλά τον Bach. Καταλάβατε, έτσι;

Εδώ όμως δεν θα σας μιλήσω για τον Bach, αλλά για ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα έργα του θρησκευτικού κλασσικού ρεπερτορίου, του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου της προ Bach εποχής.
Το Vesperis in Festis Beata Mariae Vergine (Vespro della Beata Vergine) ή, επί το ελληνικότερον, ο Εσπερινός της Παρθένου Μαρίας, είναι μία μουσική σύνθεση του Claudio Monteverdi (1567-1643).
Ο όρος vesperis (εσπερινός) είναι δανεισμένος από την Liturgia Horarum, το επίσημο δηλαδή προσευχολόγιο της καθολικής εκκλησίας, το οποίο έχει μείνει απαράλλακτο εδώ και 1500 χρόνια.
Το έργο συντέθηκε γύρω από διάφορα βιβλικά κείμενα, ενώ ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ενδιάμεσα των λειτουργιών σε πολλές καθολικές γιορτές.
Πρόκειται για ένα έργο που διαρκεί 90 λεπτά και εμπλέκει ορχήστρα, χωρωδίες και σολίστ.
Πρωτοεκτυπώθηκε στην Βενετία, στα 1610, όταν ο συνθέτης (και ιερέας παρακαλώ) δούλευε στην αυλή του δούκα της Mantua. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αν ο συνθέτης το παρουσίασε σε άλλες πόλεις, πλην της Βενετίας (όπου διετέλεσε μαέστρος της capella της βασιλικής του Αγίου Μάρκου στα 1613) και της Ρώμης (μία μόνη φορά).

Γι'αυτό κι'εγώ, επειδή σας αγαπώ, διάλεξα μία από τις καλύτερες ηχογραφήσεις του αριστουργήματος, η οποία έλαβε χώρα μέσα στην βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Βενετία.
Πρόκειται για ηχογράφηση της Deutsche Grammophon (και μάλιστα της σειράς Archiv - αρχείο), η οποία έγινε στα 1988 και κυκλοφόρησε στα 1990.
Μαέστρος είναι ο τεράστιος εγγλέζος John Eliot Gardiner (1943). O Gardiner διευθύνει την Monteverdi Choir (χωρωδία) της Βενετίας, την London Oratory Junior Choir, τους περίφημους English Baroque Soloists ( ένα διάσημο μουσικό σχήμα που παίζει παραδοσιακά μεσαιωνικά όργανα) και τους His Majesties Sagbutts and Cornetts, άλλο ένα διάσημο μουσικό σχήμα πνευστών.
Σολίστ οι Ann Monoyios και Marinella Pennicchi (σοπράνο), Michael Chance (counter τενόρος), Mark Tucker, Nigel Robson και Sandro Naglia (τενόροι) kai Bryn Terfel και Alastair Miles (μπάσοι).

Δυστυχώς, λόγω χρόνου, δεν σας το χαρίσω ολόκληρο. Μακάρι να μπορέσω να το κάνω κάποια στιγμή. Θ'ακούσουμε αποσπάσματα και από τα δύο μέρη όμως.
Απολαύστε ανεύθυνα.

Domine Ad Adiuvandun a 6
Ave Marris Stella a 8
 Magnificat I a 7
Nigra Sum a 1
Magnificat II a 6
Pulchra Es a 2
Duo Seraphim a 3
Laude Jerusalem a 7