Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

The Departed


Απόπειρα επιστροφής στη ρουτίνα των αναρτήσεων λατρείες και, όπως κάθε Δευτέρα του γιαραμπή, soundtrack και τα αυτιά τεντωμένα.
Τούτη δω η ταινία είναι μια καλή ταινία. Και είναι μια καλή ταινία, όχι τόσο επειδής κέρδισε 4 Oscars στα 2007 (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου και editing), αλλά γιατί έχει όλα τα συστατικά μιας πολύ καλής δραματικο-αστυνομικο-εγκληματικής ταινίας.

Το The Departed (Ο Πληροφοριοδότης στην χαζή ελληνική απόδοση) είναι ένα remake της καταπληκτικής Internal Affairs (2002 - Χονγκ Κονγκ) και πραγματεύεται την ιστορία δύο μπάτσων "καρφιών" : ο ένας για λογαριασμό ενός γκάνγστερ και ο άλλος στην υπηρεσία του γκάνγκστερ αλλά για λογαριασμό της αστυνομίας της Βοστώνης. Το κάδρο συμπληρώνεται από την παρουσία μιας ψυχολόγου, η οποία κουράρει και τους δύο, ούσα όμως, ταυτόχρονα, και ερωμένη τους. Η ταινία αρχίζει και αποκτά σασπένς, όταν οι δυο τους αρχίζουν έναν αγώνα δρόμου για ν'αποκαλύψει ο ένας τον άλλον. (Η συνέχεια επί της οθόνης).
Το screenplay είναι του William Monahan, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Κύριος Martin Scorsese.
Είναι από τις ταινίες που κατόρθωσαν να χωρέσουν πολλούς τεράστιους ηθοποιούς : Jack Nicholson, Leonardo di Caprio, Matt Damon, Martin Sheene, Alec Balwin, αλλά και "δεύτερα" ονόματα (τρίκαλους όμως), όπως η Vera Farmiga και ο Marc Wahlberg (ο οποίος προτάθηκε και για Oscar δεύτερου αντρικού ρόλου).
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 26 Σεπτέμβρη 2006.

Στα του soundtrack τώρα, η ταινία ανήκει στην κατηγορία των διπλών soundtracks, για την οποία κατηγορία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές : το original score κυκλοφορεί ξεχωριστά και, υπάρχει και δεύτερος δίσκος με τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία, πλην του score.
Το score υπογράφει ένας πολύ μεγάλος καναδός συνθέτης, ο Howard Shore (1946), ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πάνω από 40 soundtracks, μεταξύ των οποίων και τις τριλογίες The Hobbit και The Lord Of The Rings (για την οποία κέρδισε και Oscar), αλλά όχι μόνο. Πράγματι, δικά του είναι και τα soundtracks των Philadelphia (1993), The Fly (1986), Seven (1995), Gangs of New York (2002), Analyze This (1999), The Twilight Saga : Eclipse (2010) και πολλές άλλες.
Πέραν του ό,τι είναι πολύ καλός γενικά, σ'αυτό ειδικά το soundtrack ο Shore δίνει ρέστα. 14 μικρά σε διάρκεια διαμάντια που χαράζουν γυαλί άκοπα. Τόσο όμορφα που, παρά τα υπέροχα τραγούδια που συνοδεύουν την ταινία, αναδεικνύονται χαλαρά σε πρωταγωνιστές.
Σήμερα σας χαρίζω το original score. Τα υπόλοιπα τραγούδια (του δεύτερου soundtrack) την άλλη βδομάδα, να 'μαστε καλά.
Αυτά και καλή βδομάδα να 'χουμε.

Cops Or Criminals
344 Wash
Beacon Hill
The Faithful Departed
Colin
Madolyn
Billy's Theme
Command
Chinatown
Boston Common
Miss Thing
The Baby 
The Last Rites
The Departed Tango