Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Pin Ups



Καλημερούδια καλά μου παιδιά.
Για την σημερινή ανάρτηση αφορμή πήρα από μια κουβεντούλα, που είχα εψές μ'ένα κολλητάρι. Που και καλά την κατέχει τη μουζίκα και καλά ξέρει να την ανακατεύει, όταν χρειάζεται.
Το θέμα μας ήταν οι Yardbirds και το πόσους τεράστιους κιθαρίστες έβγαλε αυτή μπάντα.
Κάποια στιγμή, ανάφερα ένα κομμάτι τους, το I Wish You Would που, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι το καλυτερότερό τους μακράν.
Κι'εκεί είναι που γυρνάει και μου πετάει "...αυτό είναι του Bowie ρε, δεν είναι των Yardbirds..."
Εμ δεν είναι λατρείες μου.

Εξηγώντας του λοιπόν, πως ο David Bowie το εκτόξευσε, προσπαθούσα να θυμηθώ από ποιόν δίσκο του είναι. Γυρνώντας σπίτι και ψάχνοντάς το λιγουλάκι, κατέληξα σε τούτον δω τον νοστιμότατο δίσκο. Και είπα να τον μοιραστούμε παρέα.

Το Pin Ups είναι ο έβδομος studio δίσκος του ημίθεου και κυκλοφόρησε στις 19 Οκτώβρη 1973, πριν δηλαδή ακριβώς 42 χρονάκια, αφού ηχογραφήθηκε μέσα σε δύο μήνες (Ιούλης-Αύγουστος 1973) στα περίφημα γαλλικά studios Chateau de Herouville (στην βόρεια γαλλία).
Ο δίσκος, εκτός από πολύ καλός, έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά : περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο διασκευές σπουδαίων κομματιών σ'ένα protopunk - glam rock κρεσέντο αφενός και αφετέρου, σηματοδοτεί το τέλος της Ziggy Stardust φάσης του Bowie, με πρώτο βήμα την απουσία εφεξής των Spiders From Mars (δηλαδή της μπάντας που τον συνόδευε σ'αυτήν του τη φάση).

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν πάρα πάρα πολύ καλό Bowie, ενώ τα υπέροχα διασκευασμένα κομμάτια είναι διαλεγμένα ένα προς ένα. Πράγματι ανάμεσά τους βρίσκουμε Yardbirds, Who, Pretty Things, Mojos και Pink Floyd.
Επέλεξα να μην τον ακούσουμε από το βινύλιο του 1973, αλλά από την επανέκδοση του 1990 για έναν και μόνο λόγο : σ'αυτή την επανέκδοση περιλαμβάνονται και δύο ιστορικά bonus tracks, το Port Of Amsterdam (Port d'Amsterdam) του θεϊκού Jacques Brel (σε μετάφραση ενός άλλου τιτάνα, του Mort Shuman) και το Growin' Up του μεγάλου Αφεντικού Bruce Springsteen.

Τον ακούμε;

Rosalyn
Here Comes The Night
I Wish You Would
Se Emily Play
Everythning's Alright
I Can't Explain
Friday On My Mind
Sorrow
Don't Bring Me Down
Shapes Of Things
Anyway, Anyhow, Anywhere
Where Have All The Good Times Gone
Growin' Up
Port Of Amsterdam