Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Star Wars


Καλημερούδια τζεντάι και τζεντάισές μου.
Η νταλίκα επιστρέφει στο αγαπημένο της σπορ, τα soundtracks, μ'ένα τεράστιο, πολύ τεράστιο έργο. Αφορμή που το θυμήθηκα (όχι πως το είχα ξεχάσει δηλαδής) ήταν η ανάρτηση τις προάλλες για την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Δεν είμαι ο καταλληλότερος να σας μιλήσω για το έπος των Star Wars
Υπάρχουν φανατικοί του είδους, που θα σας τα πουν πολύ καλύτερα εμού. Εγώ ξέρω δύο, εσείς μπορεί να ξέρετε περισσότερους. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι πως, όταν πρωτοπήγα να δω το πρώτο επεισόδιο (το τελευταίο δηλαδής, αφού η αρίθμησή τους είναι ανάποδη), εκεί στα 1978, έφυγα στη μέση του έργου, επειδής βαρέθηκα.
Τα ξανανακάλυψα πολύ αργότερα, αφού είχαν πια βγει και τα 6, χάρη στον γιο μου. Και έγινα φανατικός θαυμαστής. Αλλά όχι γνώστης.
Οπότε, για 11-4D, Almec, Ponda Baba, Chewbacca και άλλα τέτοια περίεργα, απευθυνθείτε σε άλλους πιο επαϊοντες.

Εγώ θα σας μιλήσω για μουσική. Και, μάλιστα, για υπέροχη μουσική. Για το σημαντικότερο, ίσως, soundtrack που βγήκε ποτές. Αν δε, πιστέψουμε και το αμερικάνικο Film Institute, πρόκειται για το πιο αξιομνημόνευτο soundtrack όλων των εποχών, για αμερικάνικη ταινία (ανακήρυξη στα 2005).
Να ξέρετε, επίσης, πως στα 2004, τοποθετήθηκε στην Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου (στο Εθνικό Αρχείο Ηχογραφήσεων - National Recording Registry), ως "σπουδαίο από πολιτιστική, ιστορική ή αισθητική άποψη".
Το score το χρωστάμε στον τεράστιο αμερικανό συνθέτη, μαέστρο και παινίστα John Willimas (1932), ο οποίος δικαίως θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες soundtracks όλων των εποχών αφού, εκτός του Star Wars, έχει συνθέσει πάρα πολλά άλλα (Diamond Head - 1962, Valley Of The Dolls - 1968, Earthquake - 1974, Jaws - 1975, Close Encounters Of The Third Kind - 1977, Superman - 1978, ET - 1982, Indiana Jones And The Temple Of The Doom - 1984, Empire Of The Sun - 1987, JFK - 1992 ) κλπ κλπ, αλλά και σειρές για την τηλεόραση και, φυσικά, κλασσικά έργα. Κάποια στιγμή πρέπει να κάνω αφιέρωμα.

Το βασικό score, το οποίο (λίγο πολύ) χρησιμοποιήθηκε και στις 2 τριλογίες, ηχογραφήθηκε σε 8 sessions, μεταξύ της 5ης και της 16ης Μάρτη του 1977. Όπως σας έχω ξαναπεί, τις μαγικές μελωδίες του Willimas ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου (London Symphony Orchestra) υπό την διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Την ενορχήστρωση έκανε ο στενός συνεργάτης του Williams, Herbert W. Spencer (1905-1992), ενώ την απίστευτη ποιότητα της ηχογράφησης χρωστάμε σ'έναν από τους μεγαλύτερους μηχανικούς ήχου του αμέρικα, τον Eric Tomlinson. Η παραγωγή ανήκει στον σκηνοθέτη της ταινίας George Lucas.
Το πρώτο διπλό LP του soundtrack κυκλοφόρησε στις 29 Μάη του 1977, πέντε μέρες μετά την επίσημη πρεμιέρα της πρώτης ταινίας. Στο εσωτερικό του υπήρχε πόστερ, από τον περίφημο καλλιτέχνη επιστημονικής φαντασίας John Berkey, το οποίο αναπαριστά την τελική μάχη στο Death Star και το οποίο έχει γίνει collector's item.

Αυτό που ακολουθεί δεν είναι το πρώτο album. Είναι μια δική μου επιλογή (και μίξη) μερικών αγαπημένων μου απ'όλες τις ταινίες και των 2 τριλογιών. Δυστυχώς δεν γίνεται να παίξουμε όλα τα soundtraks των Star Wars, αφού η διάρκειά τους είναι πάνω από 5 ώρες.
Πριν σας αφήσω στην διαγαλαξιακή μαγεία, να σας πω, ότι ο Willimas έχει συνθέσει τη μουσική και για το πρώτο μέρος της νέας τριλογίας των Stars War, το οποίο θα βγει στις οθόνες στις 15 Δεκέμβρη 2015 με τον τίτλο The Force Awakens. Καλά να είναι ο άνθρωπος να συνθέσει και τα δύο άλλα, τα οποία προβλέπονται για το 2017 και το 2019.

Στον Χαρίλαο και τον Αλέξανδρο.

Stars War Theme
Darth Maul Theme
SWTOR  Revans Theme
Republic Commando
Anakin's Betrayal
Battle Of The Heroes
Cantina Theme
The Imperial March
Jedi Temple
General Grievous Theme
Anakin Skywalker / Darth Vader Theme
Vode Remix
Galactic Conquest
Across The Stars
Throne Room - End Titles