Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Negro Prison Blues and Songs



Το ξέρω πως αργώ, αλλά δεν σας ξέχασα.
Τρέχουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και, δυστυχώς, ελάχιστος χρόνος για τις αγαπημένες ασχολίες.
Φχαριστώ πάντως για την ανησυχία.

Σήμερις θα κατάβουμε στον deep south του αμέρικα και, συγκεκριμένα, σε Mississippi και Louisiana. Πιο συγκεκριμένα, στις κρατικές φυλακές αυτών των δύο πολιτειών.
Ο John  A. Lomax (1867-1948) θεωρείται (δίκαια) ο μεγαλύτερος αμερικάνος μουσικολόγος της folk. Χάρη σ'αυτόν και τις έρευνές του, διασώθηκαν εκατοντάδες σπάνια τραγούδια-διαμάντια της αμερικάνικης μουσικής.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Lomax, παρέα με τον γιο του, επίσης μουσικολόγο-ερευνητή Alan Lomax (1915-2002) αποφάσισαν να διαβούν των φυλακών τα σίδερα, ψάχνοντας για ξεχασμένα τραγούδια. Επί δέκα χρόνια (1934-1944) γύρισαν το αμέρικα, μέχρι που, κάπου στα 1946, κατέληξαν στις δύο φυλακές που σας είπα παραπάνω.
Παρότι στον δίσκο αναφέρονται και οι δύο πολιτείες, στην πραγματικότητα, τα καταπληκτικά αυτά blues-negro spiritual ηχογραφήθηκαν ζωντανά μόνο στην φυλακή Parchman του Mississippi, στα 1947. Όλα από φυλακισμένους.
Η Parchman, μία από τις σκληρότερες φυλακές του αμερικάνικου νότου, άρχισε να "εξανθρωπίζεται" σημαντικά από τα 1930 και μετά. Πράγματι, μετά τα 1930, οι νέγροι φυλακισμένοι δούλευαν τη μέρα στις αχανείς βαμβακοφυτείες του δέλτα του Yazoo, δίπλα ακριβώς στους "ελεύθερους" εργάτες, με τους οποίους τους χώριζε ένα συρματόπλεγμα. Πράγμα που αναφέρεται και σε αρκετά από τα τραγούδια.

Το Negro Prison Blues and Songs, παρότι ηχογραφημένο στα 1947, κυκλοφόρησε 10 χρόνια αργότερα, στα 1957, γιατί, μετά το θάνατο του πατέρα του (1948), ο Alan Lomax επεξεργάστηκε ηχητικά τα διαμάντια, για να φτάσει στ'αυτιά μας αυτός ο καθαρότατος (για την εποχή του) ήχος.
Μην πολυψάξετε τον δίσκο, θ'απογοητευτείτε.
Απλά απολαύστε τον.
Και καλό σ/κ να 'χουμε

Black Woman
Duckin' And Dodgin'
Early In The Mornin'
How I Got In The Penitentiary
It Makes A Long Time Man Feel Bad
Jumpin' Judy
Levee Camp Holler
Lonesome Blues
Murder's Home
My Baby Got To Go
No More, My Lawd
Old Alabama
Old Dollar Mamie
Penitentiary Blues
Prettiest Train
Prison Blues
Rock Me Mama
 Rosie
 Stackerlee
 Tangle Eye Blues
 They'll Miss Me When I'm Gone
 What Makes A Work Song Leader
 Whoa, Buck