Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Rock Classics


Γκουντ μόρνινγκ σας και χαβ ε ναις γουίκ λατρείες μου.
Για σήμερις, παραβαίνοντας (έτι μία φορά) το πρόγραμμα της νταλίκας, σας έχω ένα παλιό μεν αλλά πολύ όμορφο πραγματάκι.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου (London Symphony Orchestra) είναι η αρχαιότερη συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου, αφού ιδρύθηκε στα 1904, από μία ομάδα μουσικών που εγκατάλειψαν την Queen's Hall Orchestra του μαέστρου Henry Wood, επειδής διαφωνούσαν με τον αυταρχικό τρόπο που την διοικούσε. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι πως η ΣΟΛ, από τα πρώτα χρόνια της, λειτούργησε σαν κολλεκτίβα (ναι, ναι), η οποία αφενός διάλεγε τον μαέστρο της συλλογικά και αφετέρου μοίραζε τα κέρδη των συναυλιών της στα μέλη της σε ακριβώς ισόποσα μερίδια. Στις δεκαετίες του 30 και του 50, η ΣΟΛ έχασε λίγια από την τεράστια δημοτικότητά της, εξαιτίας της εμφάνισης άλλων ορχηστρών, αλλά την επανέκτησε και, σήμερα, θεωρείται η σημαντικότερη και η πιο παραγωγική σε ηχογραφήσεις.

Εκτός των παραπάνω, η ΣΟΛ είναι η πιο rock συμφωνική ορχήστρα στον κόσμο. Πράγματι, στον πάνω από έναν αιώνα ύπαρξής της, σαφώς βέβαια από την δεκαετία του '70 και μετά, συμπράττει με μεγάλους της rock (και όχι μόνο) μουσικής ενώ, παράλληλα, έχει ηχογραφήσει και δικούς της δίσκους με διασκευές όλων σχεδόν των κλασσικών rock κομματιών. Γι'αυτούς τους δίσκους μάλιστα, έγινε η πρώτη συμφωνική ορχήστρα στον κόσμο η οποία κέρδισε βαραβεία Grammy (1978).
Ν'ανοίξω εδώ μια παρένθεση, για να σας πω (αν δεν το ξέρετε), πως όλη την ουράνια μουσική του John Williams, για τα soundtracks όλων των επεισοδίων του Star Wars (συμπεριλαμβανομένου και του νέου, που αναμένεται στις 15 Δεκέμβρη του 2015), τα έχει ερμηνεύσει αυτή. Prestigious έτσι;;

Σήμερις, θα σας χαρίσω τον πρώτο δίσκο, από τους πέντε συνολικά που ηχογράφησε, με τις διασκευές κλασσικών rock τραγουδιών.
Ο τίτλος είναι ο ίδιος και για τους πέντε : Rock Classics
Ηχογραφήθηκε στα 1976, στα θρυλικά Abbey Road Studios του Λονδίνου και κυκλοφόρησε στις 17 Γενάρη του 1977. Τα τραγούδια που συμπεριλήφθηκαν είναι απ'αυτά που αποκαλούνται must για την rock.
Για τον υπέροχο αυτό δίσκο, συνέπραξε τόσο η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίμνου, όσο και η περίφημη χορωδία Royal Choral Society, με σόλο τραγούδι των Peter Straker (Bohemian Rapsody) και David Bell (A Whiter Shade Of Pale).
Αρκετά είπαμε.
Απολαύστε άμμετρα.

Queen - Bohemian Rapsody
David Bowie - Life On Mars?
Procol Harum - A Whiter Shade Of Pale
Led Zepellin - Whole Lotta Love
Rolling Stones - Paint It Black
Moody Blues - Nights In White Satin
Beatles - Lucy In The Sky With Diamonds
Badfinger - Without You
Sutherland Brothers - Sailing