Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Τα δικά μου τα κάτι (2)



Άντενες να το τελειώσουμε να φύγει από πάνω μου.
Τι ήθελα και το 'πα; Γέμισε το mail με διαφωνίες, συμβουλές (για το δεύτερο μέρος), αφορισμούς κι'όλα αυτά τα καλούδια.
Το ξαναλέω : κι'εγώ ψιλο-διαφωνώ με μερικές επιλογές, αλλά το κριτήριο ήταν ενστικτώδες. Ποιοί δίσκοι γυρίζουν και ξαναγυρίζουν στο μυαλό μου.
Θα παρατηρήσατε, πως λείπουν παντελώς εϊτίλες και dance. Τα καραλατρεύω, αλλά αν έπρεπε να πάρω κάποια μαζί μου, ε...θα ήταν αυτά που διάλεξα.
Πάμε λοιπόν...


Πρόκειται για το ενδέκατο studio album του λατρεμένου τιτανοτεράστιου καναδού της καρδιάς μας, του Neil Young, παρέα με τους Crazy Horse. Ένας δίσκος-σταθμός στην καριέρα του αφού, μετά το θεσπέσιο Comes A Time (1978), ο Young βουτάει την πεντανόστιμη roots folk του στον σκληρό ηλεκτρονικό ήχο και το αποτέλεσμα είναι σκέτη μαγεία. Τεάστιος δίσκος που, αν και καταχωρημένος ως studio, στην ουσία έχει ηχογραφηθεί (στο μεγαλύτερο μέρος του) ζωντανά. Κυκλοφόρησε στις 2 Ιούλη του 1979.


Σειρά παίρνει ένας άλλος ιστορικός δίσκος. Το Rumours είναι το ενδέκατο studio album των τεράστιων Fleetwood Mac, άλλος ένας δίσκος-σταθμός του rock, ο οποίος είναι ο πρώτος με την συμμετοχή στη μπάντα του κιθαρίστα Lindsey Buckingham και της θεϊκής Stevie Nicks. Μετά απ'αυτόν τον δίσκο, το soft rock δεν θα ήταν ποτέ πια το ίδιο. Κυκλοφόρησε στις 4 Φλεβάρη του 1977.


Κάνουμε ένα χρονολογικό άλμα μιας εικοσαετίας (σχεδόν), για άλλον έναν τεράστιο δίσκο, του σπουδαιότερου εν ενεργεία συγκροτήματος (κατ'εμέ), των Pearl Jam. To Vs, δεύτερο studio album της μπάντας, παίζει να είναι το κοράνι της grunge, ή της σκηνής του Seattle, αν προτιμάτε. Κυκλοφόρησε στις 19 Οκτώβρη του 1993.


Και φτάνουμε σε μια μεγάλη αδυναμία της νταλίκας. Πολύ μεγάλη όμως. Τον σακάτη του punk και της pub rock, τον τιτανοτεράστιο Ian Dury και των Blockheads του. Μιας απίστευτης μορφής της μουσικής, μιας πραγματικά μουσικής ιδιοφυίας. Το New Boots And Panties είναι ο πρώτος τους δίσκος, μακράν ο καλύτερός τους, και κυκλοφόρησε στις 30 Σεπτέμβρη του 1977.


Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Αν οι New York Dolls θεωρούνται οι πρώτοι (χονολογικά) της αμερικάνικης punk rock σκηνής, οι Ramones θεωρούνται οι πρώτοι και καλύτεροι σ'όλα τα υπόλοιπα. Η επιλογή του Rocket To Russia δεν έγινε μόνο με μουσικά κριτήρια όσο, κυρίως, με συναισθηματικά, αφού είναι ο πρώτος δίσκος τους που έπιασα στα χέρια μου κι'ένας από τους πρώτους δίσκους γενικά. Είναι το τρίτο studio album τους και κυκλοφόρησε στις 4 Νοέμβρη του 1977.


Κι'αν για τον πιο πάνω δίσκο τα λόγγια περιττεύουν, για τούτον εδώ περιττεύουν ακόμα περισσότερο. Ο δίσκος-ορόσημο της punk μουσικής, ο δίσκος χωρίς τον οποίον δεν θα υπήρχε το punk κίνημα. Τόσο απλά. Το Never Mind The Bollocks είναι το μοναδικό επίσημο studio album της ιστορικότερης punk μπάντας, των Sex Pistols. Κυκλοφόρησε στις 27 Οκτώβρη του 1977.


Ξαναπερνάμε τον Ατλαντικό για έναν ακόμα τεράστιο δίσκο. Μια επιτομή του glam rock, μία από τις σημαντικότερες στιγμές της rock γενικά. Τι μπορούμε να πούμε για τούτον δω τον δίσκο; Το Transformer είναι το δεύτερο studio album του τιτάνα Lou Reed, με τραγουδάρες που ο ίδιος συνέθεσε ενώ ήταν ακόμα μέλος των Velvet Underground. Κυκλοφόρησε στις 8 Νοέμβρη του 1972.


Άλλη τεράστια λατρεία της νταλίκας. Τεράστια όμως. Μιλάω φυσικά για τον αδικοχαμένο Otis Redding, μία από τις σημαντικότερες μορφές της soul και RnB μουσικής. Το Ottis Blue/Otis Redding Sings Soul (ή απλά Otis Blue, όπως έμεινε στην ιστορία) είναι το τρίτο studio album του και, μακράν, το σημαντικότερο της μικρής χρονικά αλλά τεράστιας μουσικά καριέρας του. Κυκλοφόρησε στις 15 Σεπτέμβρη του 1965.


Συνέχεια μ'έναν από τους πιο αγαπημένους μου δίσκους, απ'όλο το μουσικό φάσμα. Μια μπάντα που λάτρεψα, λατρεύω και θα λατρεύω εσαεί. Την καλύτερη (κατά την άποψή μου) art-progressive rock μπάντα που υπήρξε. Τους Pavlov's Dog. To Pampered Menial είναι το πρώτο studio album τους και, φυσικά, το καλυτερότερο. Κυκλοφόρησε στις 4 Απρίλη του 1974.


Και κλείνω την εικοσάδα μου με μια μπάντα που με σημάδεψε από πιτσιρικά. Μια παρεξηγημένη από πολλούς μπάντα που, όμως, έχει σημαδέψει ανεξίτηλα το art - progressive rock κι'έχει επηρεάσει πάρα πολλούς μεταγενέστερους. Μιλάω φυσικά για τους Camel και το Mirage, το δεύτερο studio album τους, το οποίο έχει βρει τη θέση του ανάμεσα στους 10 καλύτερους progressive δίσκους όλων των εποχών. Κυκλοφόρησε την 1η Μάρτη του 1974.

Εδώ τελείωσα και, στ'αλήθεια, το απόλαυσα. Εύχομαι κι'εσείς.
Ακολουθούν τα τραγουδάκια.
Καλημέρες.

Neil Young and Crazy Horse - Powderfinger
Fleetwood Mac - The Chain
Pearl Jam - Rear View Mirror
Ian Dury and The Blockheads - Wake Up And Make Love With Me
Ramones - Cretin Hop
Sex Pistols - EMI
Lou Reed - Vicious
Otis Redding - These Arms Of Mine
Pavlov's Dog - Episode
Camel - Lady Fantasy