Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Κρυφά



Στροφές ανάποδες και η άσφαλτος να καίει
περνούν σφυρίζοντας οι μήνες σαν νταλίκες
φεύγεις κι αφήνεις μιαν αγάπη όλο χρέη
με ανοιχτούς λογαριασμούς και υποθήκες

Λίγοι (μάλλον) ξέρουν τον Δημήτρη Ευαγγελάτο, παρότι είναι ένας από τους κορυφαίους στο μετερίζι του. Μιλάμε για έναν από τους καλύτερους έλληνες ηχολήπτες, στενότατο (επί χρόνια) συνεργάτη του Δημήτρη Μητροπάνου σε σημείο που, να θεωρείται ο σχεδόν αποκλειστικός ηχολήπτης του.
Ο Ευαγγελάτος, επί χρόνια, ηχογραφούσε "κρυφά" τον Μητροπάνο σε συναυλίες, στούντιο, κέντρα κι'όπου αλλού μπορούμε να φανταστούμε. Κι'όλα αυτά τα διαμάντια που συνέλεξε, ήθελε να τα συγκεντρώσει και να του τα χαρίσει. Κάτι σαν ανεκτίμητο κειμήλιο. Γι'αυτόν και για μας.
Αλλά δεν πρόφτασε.
Τον πρόφτασε ο Μήτσος, που έφυγε, στα 2012, στα 64 του.
Για να μη μείνουν λοιπόν κυριολεκτικά κρυφά, ο Ευαγγελάτος συνεργάστηκε με τον παραγωγό Ηλία Μπενέτο (χρόνια συνεργάτες κι'αυτοί), τα ξεδιάλεξαν και τα κυκλοφόρησαν, στα 2014, σε μια πενταπλή κασετίνα.
Κακώς λέω κασετίνα, γιατί, στην ουσία, πρόκειται για ένα θησαυροφυλάκιο στην κυριολεξία. Εκατοντάδες τραγούδια, παλιά αλλά και σύγχρονα, που ο Μητροπάνος λάτρευε και συμπεριλάμβανε στο πρόγραμμά του, παρότι δεν τα είχε ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση ο ίδιος. Οι ηχογραφήσεις είναι μεταξύ 2000 και 2012.
Τραγούδια που "...κρυφά ηχογραφούσε ο Ευαγγελάτος, όταν ο Μήτσος με γκάζια στο χίλια έμπαινε, απελευθερωμένος από τους κώδικες του στούντιο..." (Μπενέτος).
Προφανώς δεν θα τα παίξουμε όλα.
Καλημέρα.

Με Τον Βοριά
Πεθαμένες Καλησπέρες
Είσαι Ωραία Σαν Αμαρτία
Δραπετσώνα / Συννεφιασμένη Κυριακή
Βρέχει Στην Φτωχογειτονιά
Δυο Νύχτες / Θέλω Απόψε Να Σου Γράψω / Αλίμονο
Σ' Αγαπώ Ακόμα
Όποια Και Να 'Σαι
Για Μια Ντολόρες
Κάνε Κάτι Να Χάσω Το Τρένο
Σαν Πλανόδιο Τσίρκο
Παράπονο
Περίεργο Παιχνίδι
Δεν Κλαίω Για Τώρα
Στης Ψυχής Το Παρακάτω
Η Αγάπη Σου Τη Νύχτα