Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Tommy : A Bluegrass Opry


Όταν, στα 1968, ο Pete Townshend ξεκίνησε να γράφει μία από τις ιστορικότερες rock όπερες όλων των εποχών, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως κάποτε, 45 ολάκερα χρόνια μετά, το Tommy θα διασκευαζόταν ολόκληρο (παρακαλώ) σ'ένα άλλο είδος μουσικής.
Ακόμα όμως κι'αν το είχε φανταστεί, στοιχηματίζω πως αποκλείεται να πέρασε απ'το μυαλό του μια bluegrass διασκευή.

Και όμως έγινε.
Και μιλάμε για ένα από τα ομορφότερα concept album που έχει τύχει ν'ακούσω. Ολόκληρη η θρυλική όπερα (κομμάτι-κομμάτι) διασκευάστηκε σε bluegrass ρυθμούς και φωνητικά και τα ηλεκτρικά όργανα συν την κλασσική ορχήστρα έδωσαν τη θέση τους σε banjo, dobro και μαντολίνο.
Και μόνη της αυτή η εικόνα σε κάνει να θες να το ακούσεις. Ιδιαίτερα αν αγάπησες την αυθεντική rock όπερα, ιδιαίτερα αν αγαπάς την country μουσική.

Το Tommy : A Bluegrass Opry το χρωστάμε σε μία σχετικά νέα μπάντα από το Missouri, τους τιτανοτεράστιους The Hillbenders
Για όσους γνωρίζουν από αμερικάνικια αργκό, hillbenders (αυτοί που σκύβουν στον φράχτη) είναι ένα από τα (και καλά υποτιμητικά) παρατσούκλια που χρησιμοποιούν οι βόρειοι αμερικάνοι για να περιγράψουν τους νότιους. Κάτι σαν το "καράβλαχος" το δικό μας. Για την ιστορία, το πιο γνωστό απ'αυτά τα παρατσούκλια είναι το shitkickers (κι'όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).

Αυτοί οι λεβέντες που λέτε, ξεκίνησαν στα 2008 και, μέχρι σήμερα, έχουν σαρώσει ότι βραβείο βρέθηκε στο διάβα τους, έχοντας ήδη εκτοξευθεί πολύ ψηλά ανάμεσα στους μετρ του είδους. Όταν δε αποφάσισαν να υλοποιήσουν το όνειρό τους, κλείστηκαν στο studio και κατάφεραν να μας δώσουν αυτό το υπέροχο που ακολουθεί. Ήταν δε τέτοια η επιτυχία τους, που ο ίδιος ο Townshend απόδειξε έμπρακτα τον θαυμασμό του με το να παρευρεθεί σε συναυλία τους και να δηλώσει δημόσια τα ρισπεκτ του.
Κάποια στιγμή θα σας κάνω ένα αφιερωματάκι. Προς το παρόν, ας πούμε απλά το lineup, έτσι για την πληροφόρησή σας : Noran Lawrence (μαντολίνο), Garry Rea (μπάσο), Jimmy Rea (κιθάρα), Mark Cassidy (banjo) και Chad Graves (dobro).
Κυκλοφόρησε στα τέλη του Μάρτη φέτος.
Απολαύστε ανεύθυνα.

Overture
Captain Walker
1921
Amazing Journey
Sparks
Eyesight To The Blind
Christmas
Cousin Kevin
The Acid Queen
Dou You Think It's Alright
 Fiddle About
Pinball Wizard
There's A Doctor
Go To The Mirror
Tommy Can You Hear Me
Smash The Mirror
Sensation
Miracle Cure
Sally Simpson
I'm Free
Welcome
Tommy's Holiday Camp
We're Not Gonna Take It (see me, feel me)