Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

The Red Violin (Le Violon Rouge)


Καλημεροβδομάδα καλά μου παιδιά.
Η σημερινή ανάρτηση, στη σειρά μας "βλέπε και άκου" θ'ασχοληθεί με μία θαυμασιότατη ταινία, με μια μουσική για τους λάτρεις του βιολιού. Άρα όχι για όλους.

Το The Red Violin μιλάει για ένα βιολί. Αλλά αυτό θα το καταλάβατε (μάλλον). Αλλά όχι για ένα οποιοδήποτε βιολί. Μιλάει για ένα βιολί δια μέσου αιώνων ιστορίας και πολλαπλών ιδιοκτητών.
Η ιστορία ξεκινάει στον Καναδά, στα 1997, όταν το βιολί μας μπαίνει σε δημοπρασία. Και ξετυλίγεται μέσα από κάρτες ταρό, μία για κάθε περίπτωση, μία για κάθε εποχή, κάρτες ταρό που ξεκινούν τις προβλέψεις τους από την τύχη της γυναίκας και του αγέννητου παιδιού ενός κατασκευαστή βιολιών.
Το plot διαδραματίζεται σε 5 χρονικές περιόδους. Ξεκινάει από την Κρεμόνα, στα 1681, όταν ο κατασκευαστής του βιολιού μας, την ώρα που το βερνικώνει, βλέπει την έγκυο γυναίκα του να πεθαίνει. Κι'αυτό, παρότι η κάρτα ταρό είναι η "ήλιος", η ευτυχισμένη ζωή δηλαδής. Τότε είναι που θ'ανακατέψει το βερνίκι με το αίμα της και θα δώσει στο βιολί μας το χρώμα του. Από και, θα πάει στην Βιέννη του 1793, στην Οξφόρδη του 1890, στην Σαγκάη του 1960 και θα καταλήξει στον Καναδά (που σας είπα προηγουμένως).

Δεν θα σας τα πω όλα, μπας και φιλοτιμηθείτε και δείτε την ταινία.
Σκηνοθέτης της είναι ο γαλλο-καναδός Francois Girard και πρωταγωνιστούν οι Samuel L. Jackson, Colm Feore, Monique Mercure, Don McKellar και μπόλικοι άλλοι. Έκανε πρεμιέρα στις 10 Σεπτέμβρη του 1998.

Να σας πω κατ'αρχήν, πως το μαγικό soundtrack αυτής της υπέροχης ταινίας κέρδισε το μοναδικό Oscar (1999), μαζί με καμιά δεκαριά άλλα βραβεία διεθνών φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα εξ'ολοκλήρου original score, το οποίο χρωστάμε σ'έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες κλασσικής μουσικής της εποχής μας, τον αμερικάνο John Corigliano (1938). Παρά το τεράστιο έργο του (όπερες, μουσική δωματίου, ορχηστρικά, χωρωδιακά, οργανικά και άλλα πολλά), το οποίο ξεκίνησε από τα 1959, το soundtrack μας είναι η πρώτη του απόπειρα σύνθεσης μουσικής για ταινία. Και τι απόπειρα, αφού συμπεριλαμβάνεται στο Top 10 των καλύτερων soundtracks του είδους.
Αποτελείται από 20 μικρά μουσικά θέματα, 20 διαμάντια με το βιολί στο πρώτο πλάνο, που περιλαμβάνουν όλες τις μουσικές κλίμακες και ρυθμούς. Πανδαισία βιολιού, σας το 'πα στην αρχή.
Τα 20 διαμάντια εκτελεί η περίφημη Philarmonia Orchestra του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του από τα 2008 μέχρι και σήμερα διευθυντή της, του μεγάλου φινλανδού μαέστρου Esa-Pekka Salonen (1958). Πρώτο βιολί (solist), ένας από τους πιο ταλαντούχους της νέας γενιάς μουσικών, ο αμερικάνος Joshua Bell (1967).
Για απαιτητικά αυτιά και για συλλέκτες.

Anna's Theme
Cremona, Main Title
Cremona, Death Of Anna
Cremona, Birth Of The Red Violin
Cremona, The Red Violin
Vienna, The Monastery
Vienna, Kaspar's Audition
Vienna, Death Of Kaspar
Oxford, The Gypsies
Oxford, Pope's Gypsy Cadenza
Oxford, Coitus Musicalis
Oxford, Pope's Concert
Oxford, Pope's Betrayal
Shanghai, Journey To China
Shanghai, People's Revolution
Montreal, Morritz Discovers The Red Violin
Montreal, Morritz's Theme
Montreal The Theft
Montreal, End Titles
Chaconne For Violin and Orchestra