Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Opern-Gala


Επειδής τελικά μείναμε ευρώπη και δεν υποχωρήσαμε στις πιέσεις των λενινιστών για ρήξεις, ανατροπές και άλλα τέτοια φτουκακά, η νταλίκα, για να το γιορτάσει, σας χαρίζει σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους δίσκους όπερας που έχει στη συλλογή της. Κι'έναν από τους σπουδαιότερους που κυκλοφορούν (για τα συγκεκριμένα αποσπάσματα), αν πιστέψουμε τους σοβαρούς κριτικούς. Όπου "σοβαρός κριτικός" βλέπε αυτόν που ξέρει να παίζει τουλάχιστον ένα όργανο. Αλλιώς, βράστα Χαράλαμπε.

Το Opern-Gala περιλαμβάνει 9 αποσπάσματα-διαμάντια από γαλλικές και ιταλικές όπερες, επιλεγμένες από τους πρωταγωνιστές αυτού του μαγικού δίσκου. Πάμε να πούμε δυο λόγια για δαύτους.
Καταρχήν ο ερμηνευτής, ο Placido Domingo (1941), ο διάσημος αυτός σπανιόλος τενόρος (αλλά και διευθυντής ορχήστρας) που, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ο καλύτερος της γενιάς του. Τι να πρωτοπεί κανείς για τούτον τον γίγαντα; Για τους 144 ρόλους που έχει ερμηνεύσει; Και, μάλιστα, σε 5 διαφορετικές γλώσσες (ιταλικά, ρωσικά, γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά); Για την ιστορία, να σας πω, ότι προτιμά την ιταλική γλώσσα. Και τις ιταλικές όπερες. Για τα αμέτρητα βραβεία της καριέρας του; Για την τεράστια δισκογραφία του; Τα λόγια περιττεύουν όταν αυτό το ιερό τέρας βγάζει τις πρώτες νότες από το ευλογημένο λαρύγγι του.
Ο διευθυντής ορχήστρας, επιστήθιος φίλος του Domingo (ο οποίος είναι και δηλωμένος θαυμαστής του) είναι ο τεράστιος Carlo Maria Giulini (1914-2005), ένας από τους μεγαλύτερους μαέστρους του 20ού αιώνα. Ξεκίνησε να παίζει βιολί από τα 5 του, αλλά, μόλις γνώρισε την τέχνη της διεύθυνσης ορχήστρας (στα 16 του), μαγεύτηκε και δόθηκε ολόψυχα. Κατά την διάρκεια της μαγικής καριέρας του έχει συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου, σε πάμπολλα έργα (ορχηστρικά ή όπερες), ενώ έχει στο ενεργητικό του μερικές από τις σπανιότερες (και σπουδαιότερες) ηχογραφήσεις.

Η ηχογράφηση έγινε ζωντανά στο ξακουστό Shrine Auditorium του Los Angeles, στις 11 Νοέμβρη του 1980, ενώ ο δίσκος πρωτοκυκλοφόρησε στις 7 Απρίλη του 1981.
Ο Giulini διευθύνει μία (ακόμα) θρυλική ορχήστρα, την Los Angeles Philharmonic Orchestra (Φιλαρμονική Ορχήστρα του Los Angeles). Τον Domingo συνοδεύει μία από τις σπουδαιότερες αμερικάνικες χορωδίες, η Roger Wagner Chorale από το Hollywood.
Απολαύστε ανεύθυνα και καλημέρα μας.

Donizetti - L'Elisir D' Amore (una furtiva lagrima)
Donizetti - Lucia Di Lamermoor (fra poco a mi ricovero)
Verdi - Ernani (come rugiada al cespite)
Verdi - Il Trovatore (ah si, ben mio)
Verdi - Aida (celeste aida)
Halevy - La Juive (rachel, quand du seigneur)
Meyerbeer - L' Africaine (o paradis)
Bizet - Les Pecheurs De Perles (je crois entendre encore)
Bizet - Carmen (la fleur que tu m'avais jetee)