Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Jurassic World


Καλημεροβδομάδα καλοκαίρια μου.
Νταξ, πείτε ότι θέτε, μιλήστε για εύπεπτες ταινιούλες και επιστημονική υπερφαντασία, παλιμπαιδισμούς και άλλα τέτοια χαρούμενα, εμένα γνώμη δεν θα μου αλλάξετε.
Λατρεύω ιουρασικό και το λατρεύω με τα χίλια.
Από πιτσιρίκος ήξερα όλους τους δεινόσαυρους με τα ονόματά τους, τα είδη τους, τις συνομοταξίες τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Είχα κι'άλλη μία τρέλα-χόμπυ, αλλά δεν σας τη λέω γιατί θα με πείτε στρατόκαυλο.
Κι'αυτή η λατρεία μάλλον ήταν μεταδοτική, αφού τόσο τα δύο μου ανήψια όσο και ο γιος μου μ'έφτασαν στις γνώσεις και με ξεπέρασαν χαλαρά. Είμαστε δεινοσαυρόπληκτοι, τι να κάνουμε;
Τουτέστιν περίμενα την ταινία όπως οι άλλοι την ελπίδα να έρθει (ή το Πάσχα, ανάλογα με το γουιτς σάιντ αρ γιου ον).
Και ήρθε με καθυστέρηση 10 χρονακίων παρακαλώ.
Γιατί το Jurassic World ξεκίνησε να γυρίζεται στα 2004, με προοπτική να βγει στις οθόνες (ως το τέταρτο μέρος μιας άτυπης τετραλογίας) στα 2005. H μεγάλη αυτή αργοπορία οφείλεται τόσο σε τεχνικούς, όσο και σε οικονομικούς (αλλά και σεναριακούς) λόγους. Λίγο μας κόφτει όμως, αφού η ταινία μας χαρίζει αυτά ακριβώς που περιμέναμε : καταπληκτικά εφέ, πιστότατες αναπαραστάσεις ζώων και χλωρίδας (με εξαίρεση τον "μικτό" δεινόσαυρο, που όμως δεν χαλάει διόλου το γλυκό), καλή πλοκή και, γενικά, 2 ωρίτσες αξέχαστου παραμυθιού, εμπλουτισμένο με γερές δόσεις γνώσης.
Καλό σινεμά για να ξεχαστείς δηλαδή κι'όχι για να γυρίσεις στα βιβλία φιλοσοφικο-κοινωνιολογίας ψάχνοντας να βρεις τι ήθελε να μας πει ο σκηνοθέτης.
Που εδώ είναι ο αμερικάνος Colin Trevorrow (1976), υπό την υψηλή εποπτεία του αποκλειστικού παραγωγού Steven Spielberg (σκηνοθέτη των δύο πρώτων ταινιών, για να μην ξεχνιώμαστε).
Πρωταγωνιστούν οι Chris Pratt, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins, Bryce Dallas Howard και Omar Sy
Βγήκε στις αίθουσες στις 10 Ιουνίου 2015 και παίζεται ήδη και στην ψωροκώσταινα. Γι'αυτό, άμα θέτε καλό σινεμαδάκι, προγραμματείστε το.

Στα του soundtrack τώρα, όπως ακριβώς και στα προηγούμενα της τετραλογίας, έμφαση δόθηκε στην αναπαράσταση ενός κλίματος θριλεροσασπενς. Φυσικά, ο πήχυς είχε μπει αρκετά ψηλά, αφού συνθέτης των πρώτων ταινιών ήταν ο ανεπανάληπτος John Williams (1932).
Βρέθηκε όμως λύση. Και μάλιστα πάρα πολύ καλή, άμα θέτε τη γνώμη μου. 
Ακούει στο όνομα Michael Giacchino (1968) και, για όσους δεν τον ξέρουν, τους θυμίζω μια δυο "ταινιούλες" των οποίων υπογράφει το score : John Carter (2012), Star Treck (2009), Sin (2003), Dawn At The Planet Of Apes (2014) και άλλες πολλές.
Καταπληκτικός αμερικάνος συνθέτης που, και εδώ, κατόρθωσε ν'αποδώσει άψογα τις εικόνες που του ζητήθηκε να ντύσει με νότες.
Ακούμε και, κυρίως, βλέπουμε την ταινιούλα.

Bury the Hatchling 
The Family That Strays Together
Welcome to Jurassic World
As the Jurassic World Turns
Clearly His First Rodeo
Owen You Nothing
Indominus Wrecks
 Gyrosphere of Influence
Pavane for a Dead Apatosaurus
Fits and Jumpstarts
The Dimorphodon Shuffle
Love in the Time of Pterosauria
Chasing the Dragons
Raptor Your Heart Out
Costa Rican Standoff
Our Rex Is Bigger Than Yours
Growl and Make Up
Nine to Survival Job
The Park Is Closed
Jurassic World Suite
It's a Small Jurassic World
The Hammond Lab Overture
The Brockway Monorail
Sunrise Over Jurassic World