Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

The Sting


Καλημέρα ζέστες μου.
Εκτάκτως σήμερις η νταλίκα έχει soundtrack, αφού δεν ξέρω τι μας ξημερώνει η τελευταία Δευτέρα πριν τις εξετάσεις, για τις οποίες σας μίλησα προχτές.
Δεν μασάμε όμως. Μασάμε;

Σήμερις θα μιλήσουμε για μια θρυλική ταινία, για ένα πακέτο φιλμ-μουζίκα από τα καλυτερότερα που υπήρξαν μέχρι σήμερις.
To The Sting είναι μια κλασσική γκανγκστερική ταινία. Από τις πολύ καλές. Ο κύριος λόγος ύπαρξής της (εκτός από τον προφανή βέβαια) ήταν η επανένωση των Paul Newman και Robert Redford με τον σκηνοθέτη George Roy Hill (1921-2002), έπειτα από το θρυλικό western Butch Cassidy And The Sundance Kid (που οι έλληνες φωστήρες μεταφραστές είχαν μετονομάσει σε "Οι Δύο Ληστές"), στα 1969.
Το script είναι του David S. Ward, βασισμένο πάνω στο βιβλίο-μελέτη του David Maurer (The Big Con : The Story of the Confidence Man - 1940), το οποίο περιγράφει την αληθινή ιστορία των αδελφών Fred και Charley Gondorff, δύο διάσημων χαρτοπαικτών.
Χοντρικά, η ιστορία είναι η συνάντηση δύο χαρτοπαικτών με σκοπό να στήσουν μία απάτη και να φάνε λεφτά από έναν μεγαλο-μαφιόζο, οι άνδρες του οποίου σκότωσαν το φιλαράκι του ενός από δαύτους. Δεν συνεχίζω, αφού αποκλείεται να υπάρχει κάποιος που ν'αγαπάει το καλό σινεμά και να μην την έχει δει.
Να πω μόνο πως ο τίτλος Sting (κεντρί δηλαδής) αναφέρεται στη στιγμή που η κομπίνα (στην χαρτοπαιξία) έχει ολοκληρωθεί και ο κομπιναδόρος μαζεύει το χρήμα, χωρίς οι υπόλοιποι να έχουν πάει χαμπάρι τι παίχτηκε.
Να πω επίσης, πως συμπρωταγωνιστεί ο τεράστιος Robert Shaw (1927-1978) και πως η ταινιάρα έκανε πρεμιέρα στις 25 Δεκέμβρη 1973, ενώ, εισπρακτικά, ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες.
Προτάθηκε για 10 Oscars και κέρδισε τα 7, μεταξύ των οποίων αυτά της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Το soundtrack της ταινίας κέρδισε κι'αυτό ένα Oscar. Αυτό της μουσικής επιμέλειας (score adaption), αφού δεν πρόκειται για original score, αλλά διασκευή κομματιών. Και τι κομματιών...
"Δράστης" ο Κύριος Marvin Hamlisch (1944-2012), ο τεράστιος αυτός αμερικάνος συνθέτης και μαέστρος, με πάνω από 50 μουσικά scores (τι να πρωτοθυμηθούμε; The Way We Are - 1973, The Spy Who Loved Me - 1977, Sophie's Choice - 1982, A Streetcar Named Desire - 1984, Shirley Valentine - 1989 και τόσα άλλα). Ένας από τους 10 μόνο (και ο μόνος μουσικός) που κέρδισε 3 Oscars μέσα σε μία νύχτα, όταν, στα 1973, κέρδισε (εκτός απ'αυτό της καλύτερης διασκευής για το Sting) και τα Oscars καλύτερου score και καλύτερου τραγουδιού για το The Way We Are.
Για την ταινία μας, ο Hamlisch διασκεύασε ragtime συνθέσεις του θρυλικού Scott Joplin (1868-1917)
Για όσους δεν ξέρουν, το ragtime είναι εκείνο το είδος χορευτικής μουσικής (με έντονο πιάνο και τρομπέτα), που ξεκίνησε στις red light αφρο-αμερικάνικες συνοικίες της Νέας Ορλεάνης και του Σεντ Λούις στα 1895 και κυριάρχισε μέχρι τα 1920. Δεν πιστεύω να θέτε και ανάλυση του τι σημαίνει red light συνοικίες ε;
Με αφορμή την ταινία μας, το ragtime ξαναήρθε στο προσκήνιο και, λίγο αργότερα, ενέπνευσε πολλούς απ'αυτούς που σήμερις ειδικεύονται στα electroswing.
Αυτά τα ολίγα για σήμερις και απολαύστε άμμετρα.

Solace (orchestra version)
The Entertainer (orchestra version)
Easy Winners
Hooker's Hooker
Luther
Pine Apple Rag
Gladiolus Rag
The Entetainer (piano version)
The Glove
Little Girl
Pine Apple Rag (orchestra version)
Merry-Go-Round
Solace (piano version)
The Entertainer
Ragtime Dance