Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Remembering Tabby Thomas



Σας έχω πει πολλές φορές, πως η νταλίκα τιμεί και αγαπεί τα blues. Σας έχω πει επίσης, πως δίπλα στους πολύ μεγάλους bluesmen, υπήρξαν (και υπάρχουν) άλλοι, εξίσου καλοί (αν όχι καλύτεροι) που όμως δεν ευτύχησαν να έχουν το σουξέ που άξιζαν. Για πολλούς και διάφορους λόγους κι'όχι αποκλειστικά για τα καπρίτσια του star system, όπως πολλοί (βλακωδώς) ισχυρίζονται.

Ο Tabby Thomas είναι ένας απ'αυτούς. Υπερμέγιστος, πολυταλαντούχος, αλλά σχετικά άσημος, τουλάχιστον σε σχέση με τα "ιερά τέρατα". Το γιατί έμεινε σχετικά άσημος θα το δούμε παρακάτω.
Από καιρό ήθελα να του κάνω ένα αφιέρωμα, αλλά όλο το ανέβαλλα για αργότερα.
Μέχρι που πριν λίγες μέρες, ο γιος του, σημαντικός bluesman και ηθοποιός, ο Chris Thomas King, αποφάσισε να κυκλοφορήσει τούτον δω τον δίσκο, με την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του πατέρα του.
Το Remembering Tabby Thomas είναι μια compilation που μυρίζει Μισσισιππή και Λουιζιάνα. Γιατί ο Tabby, από την αρχή (μέχρι το τέλος) της σύντομης καριέρας του αφοσιώθηκε στα swamp blues, τα blues δηλαδής της νότιας Λουιζιάνας και, πιο συγκεκριμένα, του Baton Rouge.

Γεννήθηκε Ernest Joseph Thomas, στα 1929, στο Baton Rouge. Αφού τελείωσε το σχολείο, κατατάχθηκε στην αεροπορία και, στα 1959, κέρδισε σ'έναν διαγωνισμό ταλέντων του San Francisco. Αμέσως υπέγραψε σε μία δισκογραφική και ξεκίνησε της ηχογραφήσεις. Σχετικά γρήγορα όμως, επέστρεψε στο Baton Rouge, όπου άρχισε να ηχογραφεί σε διάφορα μικρά labels, μέχρι που άρχισε να αποκτά φήμη, στα 1961. Παράλληλα, δούλεψε σε ιάφορες δουλειές, μιας και από τη μουσική δεν έβγαινε καλό ψωμί.
Στα μέσα όμως των '60s, η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται, κάνοντάς τον (μαζί με τη μπάντα του Mellow Men) έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς της πειοχής. Κι'ενώ άρχιζε να ανεβαίνει, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ερμηνεία και να ιδρύσει την δική του δισκογραφική (Blue Beat), η οποία, εκτός από τα δικά ου τραγούδια, κυκλοφόρησε και πολλά άλλα, δινοντας ευκαιρίες σε τοπικούς καλλιτέχνες ν'αναδειχθούν.
Στα 1978, μαζί με τον γιο του, πήραν ένα παλιό κτίριο στο North Boulevard και άνοιξαν ένα blues club που έμελλε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα της πειοχής, το Tabby's Blue Box And Heritage Hall. Στα 2000, το club μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο, η μαγεία χάθηκε και, τελικά, έκλεισε στα 2004.
Η μεταφορά του club κρίθηκε αναγκαία, μετά από το σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα του Thomas, στα 2000. Έκλεισε οριστικά δε, επειδής, στα 2004, υπέστη και εγκεφαλικό, πράγμα που του στέρησε πια τη δυνατότητα να παίζει κιθάρα (αλλά όχι και να τραγουδάει).
Αργότερα, έγινε και ραδιοφωνικός παραγωγός σε δύο τοπικά blues (τι άλλο) ραδιόφωνα.
Πέθανε την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2014.
Αυτά τα ολίγα.
Απολαύστε γνήσιο swamp blues και καλημέρα σας.


Rock This House
Hey Little School Girl
Hey Bartender (part 1)
Goin' To New Orleans
Hey Bartender (part 2)
Ho Do Man
Drinking Blues
Little Brown
Swamp Man Blues
Gambin' Woman
Dirty Draws
Tomorrow
Is I'm Your Man
Give Me A Chance
My Last Letter

Δεν υπάρχουν σχόλια: