Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

The Broken Circle Breakdown


Καλημεροβδομάδα καλά μου παιδιά.
Εν συντομία (ένεκα μην τα ξαναλέμε" το νταλικόφωνο σήμερα, στην σαγκά του "πάμε όλοι σινεμά για ν'ακούσουμε λαλά", θα σας μιλήσει για Βέλγους.

Η The Broken Circle Breakdown είναι μια ταινία που, όπως τ'όνομά της δεν το εννοεί, είναι βέλγική. Αλλά δεν είναι αυτό το μόνο παράξενο. Έχει κι'άλλα.
Αλλά ας πάμε απ'την αρχή. Όπως δεν φαίνεται ούτε από τον τίτλο αλλ'ούτε κι'από την προέλευσή της, η ταινιούλα τούτη πραγματεύεται την bluegrass μουσική, μέσα από έναν τραγικό έρωτα. Που δεν είναι τραγικός επειδής είναι έρωτας. Είναι τραγικός επειδής ο καρπός αυτού του έρωτα προσβάλλεται από καρκίνο και πεθαίνει μέσα σ'ένα χρόνο. Και μαζί του παίρνει και τον έρωτα. Τα καταλάβατε ή τα 'πα μπερδεμένα.
Κωδικοποιώντας : ένα ζευγάρι, που τους ενώνει η αγάπη για την bluegrass μουσική, ερωτεύεται παράφορα, κάνει μια κορούλα, η κορούλα προσβάλλεται από καρκίνο, πεθαίνει μέσα σ'ένα χρόνο και ο έρωτας διαλύεται.
Πχιο κοινότυπο δεν γίνεται.
Τη μέτρια αυτή ταινία σκηνοθέτησε ο Felix Van Groeningen (πχιο βέλγος πεθαίνεις) και πρωταγωνιστούν οι Johan Heldenberg (που έγραψε και το script) και Verlee Baetens
Έκανε πρεμιέρα στις 10 Οκτώβρη του 2012, κέρδισε ένα Cesar, ενώ είχε προταθεί και για το Oscar καλύτερης ξένης ταινίας, το οποίο δεν κέρδισε.

Στα του soundtrack τώρα, τα πράγματα είναι σαφώς γοητευτικότερα. Πρώτα πρώτα γιατί μιλάμε για bluegrass, καλή και τίμια bluegrass και μετά γιατί ερμηνεύεται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, κυρίως από την Baetens, η οποία είναι και τραγουδίστρια, εκτός από ηθοποιός.
Για τις ανάγκες της ταινίας, στήθηκε μια μπάντα, η οποία ονομάστηκε The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band (όπως και στην ταινία), πλαισιώθηκε από αξιολογότατους μουσικούς (όπως ο πολύ καλός αμερικάνος Alison Krauss) και παίζει μια εξαιρετική επιλογή από μεγάλα blue grass κομμάτια.
Συλλεκτικό δεν το λες, εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως σίγουρα.
Για τους φαν του είδους.

Will The Circle Be Unbroken?
The Boy Who Wouldn't Hoe Corn
Dusty Mixed Feelings
Wayfaring Stranger
Rueben's Train
Country In My Genes
Further On Up The Road
Where Are You Heading?
Over In The Gloryland
Cowboy Man
If I Needed You
Carved Tree Inn
Sandmountain
Sister Rosetta Goes Before Us
Blackberry Blossom