Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Mahler 5


Οι περισσότεροι την γνωρίζουν από το πασίγνωστο Adagietto της που, εκτός από χιλιοπαιγμένο, χρησιμοποιήθηκε κι'από τον Luchino Visconti, στο αριστούργημά του Dead In Venice (1971). Για να μην σας πω σε πόσες διάσημες κηδείες ή ακόμα κι'από πόσους πατινέρ έχει χρησιμοποιηθεί.
Η Symphony No 5 όμως, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα έργα της κλασσικής μουσικής στη νέα εποχή της.

Συνθέτης της, φυσικά, ο Gustav Mahler (1860-1911), ο τεράστιος αυτός μετα-μοντέρνος αυστριακός συνθέτης. Την συνέθεσε τα καλοκαίρια του 1901 και 1902, όταν είχε αποσυρθεί στο εξοχικό του, στη νότια Αυστρία (Maiernigg), έπειται από μία σοβαρότατη αιμορραγία, που λίγο έλειπε να του κοστίσει την ζωή. Εκεί συνέθεσε και τις Συμφωνίες Νο 6 και 7, οι οποίες αποτέλεσαν (μαζί με την 5η) την στροφή του συνθέτη στην καθαρά ορχηστρική μουσική αφού, μέχρι τότε, το έργο του χαρακτηρίζεται από τα πολλά φωνητικά.
Το μεγάλο αυτό έργο χωρίζεται σε πέντε πράξεις (movements) : 1.  (σε C minor), 2. Sturmisch bewegt mit größter vehemenz (σε A minor), 3. Scherzo (σε D major), 4. Adagietto (σε F major) και 5. Rondo - Finale (σε D major).
Τα όργανα που συμμετέχουν είναι woodwings, 4 φλάουτα, 3 όμποε, 3 κλαρίνα, 3 φαγκότι, 6 κόρνες, 4 τρομπέτες, 3 τρομπόνια, κύμβαλα, τρίγωνο, τύμπανα, 3 βιολιά, 2 βιόλες, 2 βιολοντσέλα και 2 διπλά μπάσα.
Η παγκόσμια πρεμιέρα της έγινε στις 18 Οκτώβρη 1904, στην Κολωνία, με την Gürzenich Orchester Köln (συμφωνική ορχήστρα Κολωνίας) υπό την διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.

Στον δίσκο, που σήμερα σας χαρίσω, πρωταγωνιστεί ένας άλλος Γουσταύος, ο Gustavo Dudamel (1981), η μεγαλύτερη ελπίδα της Βενεζουέλας στην κλασσική μουσική, κι'ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους της νέας γενιάς παγκοσμίως.
Το άστρο του άρχισε να λάμπει από νωρίς, όταν, στα 2004, κέρδισε το πρώτο βραβείο Gustav Mahler Conducting Prize στη Γερμανία κι'ενώ ήδη ήταν ο διευθυντής της Orquestra Sinfonica Simon Bolivar της πατρίδας του, η οποία και τον συνοδεύει σε τούτον δω τον δίσκο. Παράλληλα, ο Dudamel είναι διευθυντής της Los Angeles Philarmonic, ενώ είναι επίσης και τιμητικά διευθυντής της Gothenburg Symphony Orchestra στην Σουηδία.
Και λίγα λόγια για την ορχήστρα. Η Orquestra Sinfonica Simon Bolivar ιδρύθηκε στα 1975 απο τον διάσημο βενεζουελάνο μαέστρο, πιανίστα και πολιτικό ακτιβιστή Jose Antonio Abreu (1939), ως μία ορχήστρα νέων και, για την ακρίβεια, ωε μία από τις σημαντικότερες κλασσικές ορχήστρες νέων στον κόσμο. Στα 2011 όμως, σταμάτησε να λέγεαι ορχήστρα νέων αφού, όπως καταλαβαίνετε, ο μέσος όρος ηλικίας των μουσικών δεν ήταν πια αυτό που θα λέγαμε αμούστακα παιδιά.

Απολαύστε και καλημέρα μας.


Trauermarsch
 Sturmisch bewegt mit größter vehemenz
 Scherzo
 Adagietto
 Rondo - Finale