Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Glue Fingers


Συμμετείχε σε τζαμαρίσματα ακόμα και πριν από 25 μέρες, απ'το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν. Γιατί όλη του η ζωή ήταν η τρομπέτα του κι χωρίς την τρομπέτα του δεν θα υπήρχε ζωή.
Μιλάμε για έναν από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους τρομπετίστες της jazz, για έναν από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους της jazz σχολής του Detroit.
O Marcus Belgrave γεννήθηκε στα 1936 στο Chester της Pennsylvania, αλλά μεγαλούργησε στο Detroit.
Κληρονομιά μας αφήνει, εκτός από την προσωπική του δισκογραφία, μια σειρά από συνεργασίες με τεράστιους της jazz (και όχι μόνο).
Μέντοράς του (παρότι ελάχιστα μεγαλύτερός του) ήταν ο θρύλος της τρομπέτας Brownie (akas Clifford Brown), με τον οποίο ξεκίνησε να συνεργάζεται, πριν συνεχίσει με τους Ray Charles, Max Roach, Ella Fitzerald, Charles Mingus, Sammy Davis Jr, τον θεό Dizzy Gillespie και πάρα πολλούς άλλους.
Παράλληλα με την δισκογραφία και τις αμέτρητες live εμφανίσεις, ο Belgrave ήταν τακτικότατος επισκέπτης καθηγητής τρομπέτας στο φημισμένο εργαστήρι jazz (Jazz Workshop) του πανεπιστημίου του Stanford στην California. Μαθητές του ήταν όλη σχεδόν η νέα μεγάλη φουρνιά της jazz τρομπέτας, όπως οι James Carter, Kenny Garrett, Karriem Riggins και άλλοι.
Έφυγε για πάνω προχθές, 24 Μάη, από καρδιακή ανεπάρκεια.

Το μικρό αφιέρωμα της νταλίκας, στον πολύ μεγάλο αυτό μουσικό, περιέχει μόνο δικά του κομμάτια. Άλλη φορά θα παίξουμε και τα διαμάντια των συνεργασιών του.
Αυτά και καλημέρα.

Let It Snow
Gemini II
Glue Fingers (part.1 and 2)
Key To My Heart
Marcias Opal
Odoms Cave
The Children Cry
 Two Ships Passing In The Night