Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Pet Sounds


Όταν πρωτοβγήκε, οι κριτικές στο αμέρικα το ψιλο-έθαψαν. Ήταν, βλέπετε, κάτι νέο για τα αμερικανάκια, που τους είχαν συνηθίσει να τραγουδάνε για σανίδες, σέρφινγκ και καλιφορνέζικο ήλιο.
Στην αγγλία όμως, απ'την πρώτη κιόλας μέρα, έσκισε χασέδες. Σε πέντε μόλις μέρες από την κυκλοφορία του, ανέβηκε στο Νο2 του album chart, ενώ χαρακτηρίστηκε σαν το "πιο progressive album της ιστορίας".
Και είχαν τα δίκια του οι εγγλέζοι λέω εγώ.
Γιατί το Pet Sounds είναι από τους καλύτερους και σημαντικότερους δίσκους στην ιστορία της μουσικής γενικότερα. Και, σίγουρα, ένας δίσκος-θρύλος για ο psychedelic, όπου κι'αν τον κατατάξεις, αφού οι μουσικοκριτικοί ακόμα μαλώνουν για το αν είναι rock ή pop.
Σε αντίθεση με τους προηγούμενους δέκα δίσκους τους, τούτος δω ο δίσκος δεν είναι μια συλλογική δουλειά των Beach Boys που, πράγμα λιγουλάκι σπάνιο, άφησαν τον Brian Wilson να ζωγραφίσει μόνος του. Υπάρχουν, βέβαια, και κομμάτια άλλων, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία (11 στα 13) των κομματιών είναι δικά του. Για τους στίχοι, ο Wilson συνεργάστηκε με τον Tony Asher (1939), έναν αμερικάνο στιχουργό, ο οποίος κατόρθωσε να μετατρέψει τις ιδέες του Wilson σε λέξεις για 8 από τα 13 κομμάτια του δίσκου.
Με τον καιρό, ο δίσκος απέκτησε παγκοσμίως τη φήμη που του άξιζε. Παρότι ποτέ δεν πλασαρίστηκε πάνω από την 14η θέση στα αμερικάνικα album charts, θεωρήθηκε σαν ο πρώτος "θεματικός" (concept) δίσκος και, σαν τέτοιος, επηρέασε πολλούς και διάσημους, οι οποίοι, μετέπειτα, επιδόθηκαν σ'αυτό το είδος.
Στα 1993 ανακηρύχθηκε καλύτερος δίσκος όλων των εποχών από το έγκριτότατο ΝΜΕ (περιοδικό) αλλά και από τους εγγλέζικους Times. Στα 2003, το Rolling Stone τον έβαλε στην δεύτερη θέση των 500 καλύτερων δίσκων όλων των εποχών ενώ, στα 2004, μπήκε στο Εθνικό Αρχείο Ηχογραφήσεων  (National Recording Registry) του αμερικάνικου κονγκρέσου, μαζί με τις υπόλοιπες "σημαντικές για τον πολιτισμό, την ιστορία και την αισθητική" ηχογραφήσεις.
Κυκλοφόρησε στις 12 Ιουλίου 1965 κι'ενώ είχα πολλά ακόμα να σας πω, δυστυχώς θα περιοριστώ σ'αυτά, ένεκα η τραγική έλλειψη χρόνου.
Ακούστε τον όμως. Πρόκειται για μνημείο.
Και καλημέρες

Wouldn't It Be Nice
You Still Believe In Me
That's Not Me
Don't Talk (Put Your Head On My Shoulder)
I'm Waiting For The Day
Let's Go Away For Awhile
Sloop John B
God Only Knows
I Know There's A Answer
Here Today
I Just Wasn't Made For These Times
Pet Sounds
Caroline, No