Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Wild Thing (you make my heart sing)

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλοσημαντικότερα rock τραγούδια όλων των εποχών. Πολλοί ισχυρίζονται πως αποτελεί ένα από τα 10 τραγούδια-σταθμούς και, παρότι έχω μια-δυο μικροενστάσεις, τείνω να συμφωνήσω.
Σε κάθε περίπτωση, είναι το τραγούδι-φάρος της γενιάς του, μ'ένα τέμπο τρομερά καινοτόμο για την εποχή του, αλλά που έκανε σχολή και που έφερε το garage στα πράγματα πριν την ώρα του.
Και όμως, πολλοί δεν γνωρίζουν, ότι στη γέννησή του αυτό το διαμάντι δεν είχε τον ρυθμό που μας έκανε να χοροπηδάμε σα μαστουρωμένοι μπαμπουίνοι. Να τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το Wild Thing έγινε παγκόσμιο smash hit από τους Troggs, στα 1966, αλλά δεν είναι δικό τους. Κι'όχι μόνο δεν είναι δικό τους, αλλά η original version πόρω απέχει από την δική τους διασκευή. Η οποία διασκευή τους δεν είναι δικιά τους ούτε κι'αυτή. Είναι του ίδιου του δημιουργού του, του Chip Taylor (1940) που, για όσους δεν τον ξέρετε, είναι ο αδελφός του λατρεμένου ηθοποιού Jon Voight (1938), αφού, το πραγματικό του όνομα είναι James Wesley Voight και είναι κυρίως συνθέτης αλλά και ερμηνευτής. Αυτός, που λέτε, το έγραψε στα τέλη του 1964 και το ηχογράφησε πρώτος, στα 1965 με την αμερικάνικη rock μπάντα The Wild Ones, της οποίας είναι και το μοναδικό γνωστό κομμάτι. Θα έλεγε κανείς, πως φτιάχτηκαν μόνο για το διαμάντι μας. Ξέρω, όλοι θεωρούν το κομμάτι των Troggs. Δεν είναι όμως και γι'αυτό παίζει πρώτο το πραγματικό original. Να πούμε πως συμπεριλήφθηκε στο μοναδικό studio album τους, The Arthur Sound (1965).






Για όσους διαβάζουν νταλίκα βήμα-βήμα, ακούν δηλαδή τα κομμάτια ένα-ένα, θα κατάλαβαν τι εννοώ, όταν λέω παραπάνω, πως η original version δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την τεράστια επιτυχία των Troggs
Στην δική τους διασκευή, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε στα 1966, ο Taylor αλλάζοντας τη νότα Α με την C, πρόσθεσε δαιμονισμένα riffs στην κιθάρα, ειδικά στα instrumental περάσματα, ενώ η φωνή του Reg Presley έδωσε αυτό ακριβώς το wild που χρειαζόταν το διαμάντι για ν'απογειωθεί.
Το διαμάντι συμπεριλήφθηκε στο πρώτο τους studio album, From Nowhere, το οποίο κυκλοφόρησε στα 1966.








Και πάμε τώρα σε μερικές (τις καλύτερες για μένα) διασκευές. Λίγες και καλές. Στα 1967, ο Jimi Hendrix της καρδιάς μας κάνει την εμφάνισή του στο περίφημο (πια) Monterey Pop Festival, στις 17 Ιούνη 1967 για την ακρίβεια. Εκεί, χαρίζει στο πλήθος την δική του διασκευή στο διαμάντι, ίσως την καλύτερη, ακόμα κι'απ'αυτήν των Troggs. Η διασκευή αυτή διασώθηκε (ευτυχώς) και σε εικόνα (από το ντοκυμαντέρ documentary Monterey Pop) αλλά και σε δίσκο, αφού συμπεριλήφθηκε (πολύ αργότερα) στο καταπληκτικό live compilation album του The Ultimate Experience, το οποίο κυκλοφόρησε στα 1992. Για τους λιγότερο παρατηρητικούς, στο τέλος του κομματιού, ο Hendrix, για πρώτη φορά, σπάει την κιθάρα του και της βάζει φωτιά. Μεγαλεία.






Στα 1974, μια εγγλέζικη pop μπάντα-κομήτης (αφού έμειναν μαζί ζόρι δύο χρόνια), οι Fancy (1973-1975), μας χαρίζουν μια πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή. Φεύγουμε από το άγριο garage και περνάμε σ'έναν πιο pop ήχο, το αποτέλεσμα όμως δεν είναι καθόλου άσχημο.
Η διασκευή τους συμπεριλήφθηκε στο πρώτο (από τα δύο όλα κι'όλα) studio album τους, με τον πρωτότυπο τίτλο Wild Thing (1974).













Και πάμε στα 1987 και σε μια άλλη, εντελώς synthpop διασκευή, εξίσου ενδιαφέρουσα όμως. Την χρωστάμε στην Κυρία Amanda Lear (1939 ή 1942 ή 1950 ναι, ναι δεν κάνω πλάκα) της νιότης μας και των απίθανων ξεβιδώματών μας. Η Lear το ηχογράφησε στα 1986 και το συμπεριέλαβε στο come back album της Secret Passion (1987), αφού πρώτα το είχε κυκλοφορήσει σε 45άρι, με b-side το εξοχο-γαμάτο Aphrodisiac.






Και κλείνω με μια διασκευή που πάρα πολύ με αρέσει αφού. Είναι κι'αυτή live και την χρωστάμε στον Bruce -The Boss- Springsteen, ο οποίος αποφάσισε να το διασκευάσει και να μας το χαρίζει μόνο ζωντανά. Άργησε βέβαια, αφού το πρωτοέπαιξε (μαζί με τους E Street Band) σε όλες σχεδόν τις συναυλίες του Working On A Dream Tour στα 2009. Εδώ τον ακούμε από την συναυλία στο Δουβλίνο.
Υπάρχουν άπειρες άλλες διασκευές, κυρίως live, αφού το διαμαντάκι είναι εξόχως "ζωντανό"
Όποιος ενδιαφέρεται, βρίσκει. Εμένα αυτές μου κάνουν κλικ, αυτές σας χαρίζω.
Αυτά, καλημέρα και καλό μας σουκου.