Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Nashville


Καλημέρα και καλή μεγάλη εβδομάς αγαπητοί εν χριστώ αδελφοί (και αδελφές).
Εβδομάδα παθών, νηστείας και άλλων τέτοιων βουκολικών αυτή που μας μπήκε και η νταλίκα συνεχίζει ακάθεκτη τις λαλά διαδρομές της.
Σήμερις, στη σαγκά μας "λαλά και σινεμά", έχουμε μιαν ανάρτηση για μερακλήδες. Μια ανάρτηση "ειδικής" μουσικής, για όλους όσοι αγαπούν την country μουσική αλλά και τα gospel. Σαν και μένα δηλαδής, αλλά αυτό οι περισσότεροι το 'χετε καταλάβει.

Το Nashville είναι μια περίεργη ταινία. Όσοι την έχετε δει, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Οι υποδέλοιποι, δεν θα συνιστούσα να την δείτε, αφενός γιατί είναι περίεργη (το 'πα πριν) και αφετέρου γιατί υπάρχουν καλύτερες να δείτε. Θεωρείται, παρόλα αυτά, μία από τις καλύτερες ταινίες του Robert Altman (1925-2006), ενός μεγάλου σκηνοθέτη.
Το θέμα της ταινίας είναι ένα είδος παρουσίασης ανθρώπων που ασχολούνται με την country και τα gospel. Και παρουσιάζονται μπόλικοι και σημαντικοί. Το περίργο της υπόθεσης, είναι ο τρόπος που διάλεξε να το κάνει ο Altman Χρησιμοποιώντας πάνω από 24 ηθοποιούς, η ταινία περιγράφει πέντε συνεχόμενες μέρες ενός υποψήφιου με το Κόμμα της Αντικατάστασης (Replacement Party) στο Nashville του Tennessee. Υποψήφιος που δεν εμφανίζεται ούτε μία φορά στην ταινία μας. Για όποιον δεν ξέρει, πρόκειται για ένα κόμμα, το οποίο είναι βαθειά συντηρητικό και, στην ουσία, θέλει ν'αντικαθιστά τους διεφθαρμένους ρεπουμπλικάνους εκλεγμένους. Δεν ασχολούμαι πιο πολύ. Κάντε το ίδιο.
Όπως θα καταλάβατε, το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι live διαφόρων καλλιτεχνών κι'αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι τους.
Έκανε πρεμιέρα στις 11 Ιούνη 1975.

Γι'αυτό και το soundtrack, το οποίο επιμελήθηκε ο Aaron Baskin (1948) είναι νοστιμότατο, για όσους αγαπούν το είδος. Οι υπόλοιποι προσπεράστε ή ακούστε να μαθαίνετε.

Barbara Harris - It Don't Worry Me
I'm Easy - Keith Carradine
Bluebird - Timothy Brown
Ronee Blakley - Tapedeck In His Tractor
Ronee Blakley - Dues
Ronee Blakley - My Idaho Home
Richard Baskin and Henry Gibson - Keep A-Goin'
Richard Baskin and Henry Gibson - 200 Years
Karen Black - Memphis
Karen Black - Rolling Stone