Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Warm and Tender Love (R.I.P.)


Πάει κι'αυτός λατρείες.
Προχθές, ένας από τους μεγαλύτερους crooners της RnB-soul μουσικής μας άφησε χρόνους.

Ο Percy Sledge πέθανε προχθές, 14 Απρίλη, από καρκίνο στο συκώτι, σε ηλικία 74 χρονών.
Σίγησε έτσι η πιο βελούδινη soul φωνή της αμερικής.
Γεννήθηκε στα 1940, στο Leighton της Alabama, κι'από μικρός δούλεψε στις φυτείες, μέχρι που έπιασε δουλειά σε νοσοκομείο, σαν βοηθός νοσοκόμος.
Στα μέσα των '60s, κι'ενώ την βδομάδα δούλευε νοσοκόμος, περιόδευε όλα τα νοτιοδυτικά, με την μπάντα Esquires Combo, αφού η μουσική ήταν η μεγάλη του αγάπη.
Τότε είναι που τον ανακάλυψε ο γνωστός μουσικός παραγωγός Quin Ivy, όχι την ώρα που τραγουδούσε στη σκηνή, αλλά την ώρα που τραγουδούσε ενώ του άλλαζε τις γάζες, αφού ο Ivy ήταν ασθενής στο νοσοκομείο. Ο Ivy που λέτε, τον κάλεσε (κι'αυτόν και τη μπάντα) στην δισκογραφική, αλλά τελικά, μόνον αυτός υπέγραψε.
Στα 1966 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι, το When A Man Loves A Woman, που έμελλε να γίνει η υπογραφή του και μία από τις σπουδαιότερες soul μπαλάντες όλων των εποχών. Το τραγούδι ήταν δικό του (στίχοι και μουσική) και το εμπνεύστηκε όταν τον παράτησε η κοπέλα του για ν'ακολουθήσει καριέρα μοντέλου. Όμως, επειδή ο μπασίστας Calvin Lewis και ο οργανίστας Andrew Wright τον βοήθησαν στην ηχογράφηση, ο Sledge τους παραχώρησε όλα τα πνευματικά δικαιώματα. Να πούμε, για την ιστορία, πως το διαμάντι αυτό ήταν ο πρώτος χρυσός δίσκος για την Atlantic Records, θεωρείται δε ο ύμνος της soul. Περιττό να πούμε, ότι έγινε Νο1 μέσα σε 11 μέρες απ'την κυκλοφορία του.
Στη συνέχεια, ο Sledge ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες, που έγραψαν κυρίως ο Ivy και ο Marlin Greene.
Από τα 1968, κι'ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του, εγκατέλειψε την δισκογραφία και ξεκίνησε σειρά πολλών παγκοσμίων τουρνέ, οι οποίες κράτησαν πέντε συνεχόμενα χρόνια, οπότε και επέστρεψε στα studios ηχογράφησης, στα 1974.
Την δεκαετία του '80, η καριέρα του πήρε πάλι τα πάνω της, όταν το When A Man Loves A Woman ξανανέβηκε στο Νο1.
Συνολικά μας χάρισε 9 studio albums, με τελευταίο μία υπέροχη compilation από gospels (The Gospel Of Percy Sledge - 2013), που θα σας χαρίσω λίαν συντόμως.
Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει 12 παιδιά, δύο απ'τα οποία είναι τραγουδιστές.

Το αφιερωματάκι είναι μικρό, λόγω έλλειψης χρόνου. Θα επανέλθω όμως.
R.I.P. Percy

First You Cry
What Am I Living For
A Whiter Shade Of Pale
Come Softly To Me
Cover Me
It Tears Me Up
Just Out Of Reach Of My Two Empty Arms
My Special Prayer
Out Of Left Field
Take Time To Know Her
Warm And Tender Love
When A Man Loves A Woman
Dark End Of The Street
Bring It On Home To Me
Too Many Rivers To Cross