Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Saving Private Ryan


Καλημέρα μεταπασχαλιάτικες ομορφιές μου.
Μετά από μερικές ημέρες αγρανάπαυσης, η νταλίκα ξεκινάει πάλι σήμερις τις διαδρομές της. Κι'επειδής είναι δευτέρα του αλλάχ, το μενού έχει "πάμε όλοι σινεμά για ν'ακούσουμε λαλά". με μία από τις ομορφότερες αντιπολεμικές ταινίες που (κατά την ταπεινή μου άποψη) έχουν γυριστεί ποτές.

Δεν πρόκειται να σας πω πολλά για το Saving Private Ryan
Είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι την έχετε δει. Για τους ελάχιστους υποδέλοιποι, είναι η ιστορία μιας ομάδας αμερικανών στρατιωτών που, μέσα στην κόλαση της απόβασης στη Νορμανδία, αναλαμβάνει να βρει και να σώσει τον στρατιώτη Ryan, τελευταίο από 4 αδέλφια, αφού τα πρώτα τρία σκοτώθηκαν στο μέτωπο.
Το script της ταινιάρας είναι του Robert Rodat (1953), ενός από τους διασημότερους συγγραφείς σεναρίων της γενιάς του ενώ, η σκηνοθεσία είναι του Steven Spielberg (1946), για τον οποίο δεν χρειάζεται να πούμε τίποτις άλλο.
Πρωταγωνιστούν οι Tom Hanks, Matt Damon, Edward Burns και Tom Sizemore.
Κέρδισε 5 από τα 11 Oscars για τα οποία ήταν υποψήφια ενώ, πράγμα σπάνιο, κέρδισε έχασε αυτό της καλύτερης ταινίας (ενώ κέρδισε αυτό της σκηνοθεσίας) από το Shakespeare In Love.
Έκανε πρεμιέρα στις 24 Ιουλίου 1 998 στο αμέρικα.

Το soundtrack της ταινίας είναι ένα από τα ομορφότερα scores που υπάρχουν. Δεν κέρδισε, βέβαια, Oscar, αφού προτιμήθηκε το La Vita e Bella, πράγμα άδικο, μιας και ναι μεν το Vita είναι πανέμορφη ταινία, αλλά από μουσική λίγα πράματα. Τουλάχιστον σε σχέση με τούτο δω.
Το score υπογράφει ο John Williams (1932), ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους εν ζωή αμερικάνος συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας. Μπορεί κάποιοι να μην τον ξέρουν, αλλά δείτε μερικά από τα scores, που έχει συνθέσει : Jaws (Τα Σαγόνια Του Καρχαρία - 1975), Star Wars (1977), Close Encounters Of the Third Kind (Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου - 1977), ΕΤ (1982), Schindler's List (1993), Memoirs Of A Gheisha (2005) και τόσα άλλα πασίγνωστα κι'αγαπημένα. Συνολικά, πλην των άλλων αναρίθμητων βραβείων, έχει κερδίσει και 5 Oscars ενώ, όλα τα scores του, από το 1967 μέχρι σήμερα, έχουν προταθεί για βραβείο. Τεράστια μορφή.
Σταματάω κι'αφήνω να μιλήσει η μουσική

Hymn To The Fallen
Revisiting Normandy
Omaha Beach
Finding Private Ryan
Approaching The Enemy
Defense Preparations
Wade's Death
High School Teacher
The Last Battle