Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Mississippi Queen



Επειδής 1) καιρό έχουμε να κάνουμε αφιερωματάκι σε γκρουπάκι και 2) καιρό έχουμε ν'ακούσουμε ροκιές καλές κι'ατόφιες, είπα σήμερις να σας μιλήσω για μια μπάντα από τις λιγότερο γνωστές, αλλά όχι λιγότερο καλές.

Οι Mountain που λέτε, ήσαντε μια rock / hard rock μπάντα που γεννήθηκε στα 1969, στο Long Island του Νιου Γιορκ. Ο frontman και ιδρυτής τους ήταν ο κιθαρίστας Leslie West, ο οποίος, έχοντας βαρεθεί να παίζει blues, αποφάσισε μια μέρα να "σκληρύνει" τον ήχο του. Συνάντησε τον Felix Pappalardi (πρώην μπασίστα των Cream), ο οποίος έκανε την παραγωγή του solo album του West, με τον τίτλο Mountain (λόγω του τότε όγκου του West). Στον δίσκο αυτό, εκτός των West και Pappalardi, έπαιξε ντραμς ο N.D. Smart. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου, δεν κάθησαν να σπάσουν το κεφάλι τους και, με την προσθήκη του κιμπορντίστα Steve Knight ξεκίνησαν την ομώνυμη μπάντα.
Παρότι πάρα πολύ καλοί, παρότι το hard rock τους θεωρήθηκε (και θεωρείται μέχρι και σήμερα) πιονέρος αλλά και πρόδρομος του heavy metal και των διαφόρων άλλων μετάλλων και μεταλάδων, West και Pappalardi ήσαντε συνέχεια στα μαχαίρια για την πρωτοκαθεδρία. Αυτό, βέβαια, δεν τους εμπόδισε να κάνουν μια θρυλική εμφάνιση στο Woodstock, ούτε στο να μας χαρίσουν εξαιρετικούς δίσκους. Τους εμπόδισε όμως στο να μείνουν μαζί, αφού, στα 1972 διάλυσαν, για να ξαναενωθούν στα 1973 (με διαφορετικό lineup), αλλά να τα ξανασπάσουν στα 1974. Έκτοτε, ξαναβρέθηκαν στα 1981, στα 1992 και στα 2001, πάντα με διαφορετικά lineups, αλλά, από το 1974 και δώθε, εμπίπτουν στην κατηγορία των αδιάφορων.
Μέχρι τα 2007, μας χάρισαν 8 studio albums και 11 live, μιας και ήσαντε μπάντα σκηνής περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, οι μόνοι δίσκοι που αξίζουν να παιχτούν είναι οι 4 πρώτοι τους, μέχρι δηλαδής τον Avalanche (1974).
Οι υποδέλοιποι βούλιαξαν στη μετριότητα.
Ξεχνάω κάτι;
Α ναι. Καλημέρα λατρείες μου.

Mississippi Queen
Silver Paper
Sittin' On A Rainbow
Boys In The Band
Flowers Of Evil
Crossroader
One Last Cold Kiss
Don't Look Around
Tired Angels
My Lady
Whole Lotte Shakin' Goin' On
(I Can't Get No) Satisfaction
I Love To See You Fly