Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Timbuktu


Καλημέρα αγάπες και καλή βδομάδα να 'χουμε.
Σήμερις το νταλικόφωνο έχει πολύ σπουδαίο πράμα. Τεφαρίκι (που λέμε και στο Άρκανσο).
Πληροφοριακά, όμως, θα συμβούλευα όποιον του αρέσει, να το κατεβάσει όσο ιο γρήγορα μπορεί, γιατί δεν το βλέπω να μ'αφήσουν να το κρατήσω για πολύ ανεβασμένο.

Πάμε πρώτα σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, για να καταλάβουμε την συνέχεια.
Το Timbuktu είναι μια πόλη του Μάλι, 20 χιλιόμετρα βόρεια του ποταμού Νίγηρα, στο νοτιότερο άκρο της Σαχάρας.
Τον Μάρτη του 2012, ύστερα από το πραξικόπημα εναντίον του Τουρέ, η πόλη (μαζί με άλλες) κατελήφθη από τους ισλαμιστές του Ansar Dine, οι οποίοι είχαν σαν στόχο (κι'ακόμα έχουν δηλαδής) την επιβολή της sharia σ'όλη την χώρα. Η κατάληψη κράτησε λίγο, ώσπου επενέβησαν οι "δημοκράτες" πρώην αποικιοκράτες γάλλοι. Αυτά τα λίγα για το ιστορικό της υπόθεσης.

Το Timbuktu είναι επίσης μια υπέροχη ταινία, η οποία αναφέρεται σ'αυτή την σύντομη κατάληψη της πόλης από τους ισλαμιστές. Ακολυθεί την τραγική πορεία ενός αγελαδοτρόφου, του Kidane, μια γελάδα του οποίου κατέστρεψε τα δίχτυα ενός ψαρά. Ο τελευταίος σκοτώνει την γελάδα και, πάνω στον καυγά, ο Kidane σκοτώνει (χωρίς να το θέλει) τον ψαρά. Ο Kidane συλλαμβάνεται από τους ισλαμιστές και, με βάση την sharia, πρέπει να δώσει 40 γελάδες στην οικογένεια του ψαρά, αλλιώς θα τον αποκεφαλίσουν. Ο Kidane έχει όμως μόνο 7 ζώα, οπότε καταδικάζεται σε θάνατο και, στην προσπάθειά του να αποδράσει, εκτελείται μαζί με την γυναίκα του.
Σαν ιστορία είναι λίγο μελό, οκ. Η ταινία όμως είναι καταπληκτική όχι τόσο για το plot, όσο για τις εικόνες της, αφού, εκτός του σεναρίου, είναι κι'ένα είδος ντοκυμαντέρ για τις μέρες της sharia στο Μάλι. Αντίθετοι ή υποστηρικτές, δείτε την γιατί αξίζει τον κόπο.
Σκηνοθετήθηκε από τον μαυριτανό σκηνοθέτη Abderrahmane Sissako (1961), έναν από τους 3-4 αφρικάνους σκηνοθέτες που πέρασαν τα σύνορα της μάνας Αφρικής και κάνουν παγκόσμια καριέρα.
Πρωταγωνιστούν οι Abel Jafri και Hichem Yacoubi
Έκανε πρεμιέρα στις 15 Μάη 2014 στο φεστιβάλ των Καννών, όπου και κέρδισε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Προτάθηκε και για Oscar καλύτερης ξένης ταινίας στα φετινά Oscars.
Στις αίθουσες πρωτοπαίχτηκε στις 10 του προηγούμενου Δεκέμβρη.

Συγκρατείστε το όνομα του συνθέτη που υπογράφει το original score της ταινίας, γιατί σύντομα θ'ασχοληθούμε μαζί του : Amine Bouhafa (1973). Ένας απίστευτα ταλαντούχος γάλλος (αραβικής καταγωγής), ο οποίος έχει στο ενεργητικό του ήδη 6 soundtracks, επιλέγοντας να δουλεύει με άραβες σκηνοθέτες, κυρίως τυνήσιους και αιγύπτιους.
Το συγκεκριμένο soundtrack είναι απλά θεϊκό. Ένα ημίωρο masterpiece, με μουσική που αναπαράγει 200 εικόνες το δευτερόλεπτο. Στις 5 Μάρτη, το τεράστιο αυτό soundtrack κέρδισε το βραβείο του καλύτερου μουσικού score σ'ένα από τα μεγαλύτερα αφρικανικά φεστιβάλ κινηματογράφου, το FESPACO.
Να σας πω μόνο, πως το τραγούδι των τίτλων συνυπογράφει και ερμηνεύει μία τεράστια αφρικανή (από το Μάλι) τραγουδίστρια, η Fatoumata Diawara (1982).
Απολαύστε άκρατα.

Shooting The Statues
Timbuktu Fasso
Football Without A Ball
The Spiritual Dance
The Lake
Run
Destiny
Zabou
Timbuktu Fasso (2)
Killing GPS
The Fisherman
Timbuktu Fasso (edit)