Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

For What It's Worth


Καλημέρα ήλιοι μου.
Δεν ξέρω αν στις 3 Μάρτη του 1966 είχε τέτοιον ήλιο, σαν τον χθεσινό, στο Los Angeles. Μπορεί και να είχε.
Ξέρω όμως, πως στις 3 Μάρτη του 1966, στο Los Angeles, ξεκίνησε μια από τις βραχυβιότερες country-folk μπάντες του αμέρικα. Και μια από τις σημαντικότερες επίσης.
Οι Buffalo Springfield με τ'όνομα.
Ήταν απ'τις πρώτες μπάντες που τους έλαχε ν'αντιμετωπίσουν την λεγόμενη "βρετανική εισβολή", το big boom δηλαδής των εγγλέζικων μουσικών (Animals, Beatles, Hollies, Rolling Stones, Moody Blues κλπ κλπ), το οποίο στρίμωξε για τα καλά τα μουσικά δρώμενα στο αμέρικα.
Βέβαια, καλό τους έκανε αυτή η εισβολή, αφού και εξαιτίας της γεννήθηκαν σπουδαία πράγματα.
Σαν τούτους εδώ.

Το original lineup ήταν οι Neil Young, Richie Furay, Stephen Stills, Dewey Martin, Bruce Palmer, Jim Messina, Ken Koblun και Jim Fielder.
Κι'αν τους αναφέρω, είναι γιατί μέσα στα δύο μόλις χρόνια που άντεξαν, το lineup άλλαξε μπόλικες φορές. Ήταν κι'αυτό μια από τις αιτίες της διάλυσης. Αλλά όχι η σημαντικότερη. Η σημαντικότερη ήταν τα τραβήγματα με τα ναρκωτικά, που δημιουργούσαν συνεχώς αναβολές (σε ηχογραφήσεις και συναυλίες) και, άρα, ομηρικούς καυγάδες.
Κρίμα κι'άδικο, γιατί οι λεβέντες ήταν πάρα πολύ καλοί. Απόδειξη : οι περισσότεροι από δαύτους έκαναν, μετέπειτα, τεράστια καριέρα, είτε σόλο είτε μέσα σε θρυλικές μπάντες.
Πρόλαβαν, βέβαια, και μας χάρισαν τρία studio albums και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα protest songs της δεκαετίας '65-'75, το For What It's Worth, το οποίο πούλησε περισσότερα από 1,5 μύριο αντίτυπα.
Αφιερωματάκι, το λεπόν, για να μαθαίνουν οι παλαιότεροι και να θυμούνται τα ραμόλια.

For What It's Worth
Mr Soul
Sit Down, I Think I Love You
Kind Woman
Bluebird
On The Way Home
Nowadays Clancy Can't Even Sing
Broken Arrow
Rock 'n' Roll Woman
I Am A Child
Go And Say Goodbye
Expecting To Fly