Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

A Hard Rain's Gonna Fall



Καλημέρα αστέρια μου.
Σήμερις το νταλικόφωνο κ'ανει ένα αφιερωματάκι σ'ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα vocal (ή singing αν προτιμάτε) groups που πάτησαν σ'αυτόν τον πλανήτη.
Αφορμή πήρα από το The Last Time των Θεών, το οποίο, όπως πολλοί δεν γνωρίζουν, δεν είναι των Jagger/Richards (παρότι αυτωνώνε τα ονόματα φιγουράρουν σαν δημιουργοί), αλλά τούτων εδώ, που δεν είναι άλλοι από τους Staple Singers
Πρόκειται για μία καθαρά οικογενειακή υπόθεση, αφού το γκρουπ χτίστηκε από τον πατέρα Roebuck "Pops" Staples (1914-2000) και τα τέσσερα παιδιά του, Cleotha (1934-2013), Pervis (1935), Yvonne (1936) και Mavis (1939).
Ξεκίνησαν να εμφανίζονται στα 1948, στη γενέτειρά τους, το Chicago. Το πρώτο τους συμβόλαιο με δισκογραφική ήταν στα 1952 ενώ, μέχρι τα 1965 (αλλάζοντας 3-4 δισκογραφικές), τραγουδούσαν μόνο gospel. Στα 1965, όταν και υπέγραψαν στην Epic, έκαναν στροφή σε πιο "εμπορικά", στοχεύοντας μεγαλύτερο κοινό. Από τα 1968 καθιερώθηκαν στον χώρο της RnB και της soul, με τεράστια επιτυχία, αφού η γκάμα των φωνών τους ήταν ανεξάντλητη.
Η καριέρα τους, παρότι έμειναν στη σκηνή μέχρι τα 1994, στην ουσία τελείωσε στα τέλη του 1975, όταν και βάρεσε κανόνι η δισκογραφική Stax Records. Από τότε, υπήρξε μια φθίνουσα πορεία, με νερόβραστα τραγούδια (και δίσκους), με μοναδική αναλαμπή τη συμμετοχή τους στο επικό The Last Waltz των The Band, όπου ερμήνευσαν το μοναδικό The Weight.
Στην πολυετή τους καριέρα, οι Staples μας χάρισαν 9 επίσημους δίσκους. Και λέω επίσημους, γιατί υπήρξαν κι'άλλοι 10 που δεν καταχωρήθηκαν στην δισκογραφία τους. Μας χάρισαν επίσης και πάνω από 30 singles.
Το αφιέρωμα της νταλίκας  έχει λίγο απ'όλα, ακολουθώντας την πορεία τους και τις μουσικές αλλαγές τους.
Αγαπάμε πολύ.

This May Be The Last Time
Hammer And Nails
A Hard Rain's Gonna Fall
Uncloudy Day
Be Careful Of Stones That You Throw
The Gardener
The Ghetto
Long Walk To DC
The World
Respect Yourself
I'll Take You There
City In The Sky
New Orleans
I Honestly Love You
If You're Ready (Come Go With Me)