Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

The Sapphires


Καλημεροβδομάδα λατρείες μου και με καθυστέρηση μιας μέρας, καλό μήνα να 'χουμε υπό την σκέπη του πολυχρονεμένου μας του γιαραμπή.

Στην σαγκά μας "το λαλα και το πανί", σήμερις έχουμε άλλο ένα καλούδι.
Μια μετριοκαλή ταινιούλα με υπέροχη μουσική.
Οι Sapphires είναι μια αυστραλέζικη ταινιούλα, που σκηνοθέτησε ο Wayne Blair, πάνω σε scipt των Keith Thompson και Tony Briggs, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο (2004) του ίδιου του Briggs.
Είναι η ιστορία τεσσάρων κοριτσιών, τις οποίες ανακαλύπτει ένας μέτριος σκάουτερ, τις κάνει γκρουπ και μαζί πηγαίνουν στο Βιετνάμ για να δώσουν παραστάσεις για τα στρατεύματα εκεί. Η ιστορία διαδραματίζεται στα 1968, άρα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.
Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, στις 19 Μάη 2012 και έκανε πρεμιέρα στις 9 Αυγούστου 2012 στην Αυστραλία και στις 22 Μάρτη 2013 στον υπόλοιπο κόσμο.
Πρωταγωνιστούν οι Chris O'Dowd, Deborah Mailman, Jessica Mauboy, Shari Sebbens και Miranda Tapsell
Η ταινιούλα, το 'παμε, είναι καλούτσικη, λίγο μελό, λίγο αντιπολεμική και τέτοια όμορφα. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Το soundtrack όμως είναι άλλο πράμα.
Πρόκειται για μια συλλογή τραγουδιών των '60s (με λίγο από '70s), δέκα από τα οποία ερμηνεύει η Jessica Mauboy, η καταπληκτική αυτή R'n'B αυστραλέζα τραγουδίστρια, η οποία και πρωταγωνιστεί στην ταινία. Εκτός απ'αυτήν, βρίσκουμε δύο ύμνους της soul (των Sam and Dave), ένα των CCR, το Ngarra Burra Ferra (ένα παραδοσιακό αβοριγιανό τραγούδι) και το Gotcha, το μοναδικό original τραγούδι της ταινίας, στην σύνθεση του οποίου συμμετείχε και η Mauboy.
Από τους τίτλους, θα καταλάβετε πως πρόκειται για soundtrack που πρέπει να υπάρχει στις συλλογές όσων αγαπούν τη μουσική εκείνης της εποχής.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων.

Jessica Mauboy - Land Of A Thousand Dances
Jessica Mauboy - I Heard It Through The Grapevine
Jessica Mauboy - What A Man
Jessica Mauboy - I Can't Help Myself
Jessica Mauboy - Who's Loving You
Jessica Mauboy - I'll Take You There
Jessica Mauboy - Gotcha
Sam and Dave - Soul Man
Sam and Dave - Hold On! I'm Comin'
CCR - Run Through The Jungle
Jessica Mauboy - Today I Started Loving You Again
Juanita Tippins - People Make The World A Better Place
Jessica Mauboy - Yellow Bird
Jessica Mauboy - Ngarra Burra Ferra
The Emotions - Shouting Out Love
Darren Percival - In The Sweet Bye and Bye