Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Gimme Some Lovin'


Καλημερούδια καλά μου παιδιά.
Σε μια ψιλοευθεία με την χθεσινή ανάρτηση της νταλίκας, σήμερις αποφάσισα (επιτέλους) να κάνω ένα αφιέρωμα σ'αυτούς που αποκαλέστηκαν (όχι άδικα) The Double Dynamite ή The Sultans Of Sweat και μερικά άλλα που βαργιέμαι τώρα να γράφω.

Μιλάω για τους Sam and Dave (Samuel David Moore ο τενόρος και Dave Prater ο βαρύτονος).
Δεν ξεκίνησαν μαζί. Μπορεί να μοιραζόταν την αγάπη για τα gospel, αλλά ξεκίνησαν ο καθένα απ'τη μεριά του. Ο μεν Dave ξεκίνησε με τον αδελφό του (J T Prater) και το ντουέτο τους The Sensational Hummingbirds, ο δε Sam με τους Majestics και, αργότερα, τους Gales.
Συναντήθηκαν στα 1961 στο Miami και πρωτοτραγούδησαν μαζί στο ξακουστό The King of Hearts Club, κι'εκεί είναι που τους ανακάλυψε ο Steve Alaimo (τραγουδιστής και παραγωγός) και τους έπεισε να υπογράψουν σ'ένα τοπικό label, απ'όπου σύντομα μετακόμισαν στο νεο υορκέζικο Roulette Records. Εκεί έμειναν μέχρι τα τα 1965.

Τότε είναι που υπογράφουν στην Stax Records και η καριέρα τους απογειώνεται.
Στα 1968, στο απόγειο της δόξας τους, η μητρική της Stax, η Atlantic Records τους προσθέτει στο δυναμικό της και οι επιτυχίες συνεχίστηκαν, μέχρι το 1981, οπότε και σταμάτησαν. 
Το περίεργο που συμβαίνει με τους San and Dave, είναι που πολλά τραγούδια τους, παρότι πρωτοερμηνευόμενα από δαύτους, παρότι σουξέ από δαύτους, γνώρισαν μεγαλύτερη επιτυχία από διασκευές.
Θυμίζω τα Gimme Some Lovin', Hold On, I'm Coming, Soul Man και τόσα άλλα.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει, πως οι τύποι πέρασαν απαρατήρητοι. Ακριβώς το αντίθετο. Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα soul-RnB ντουέτα όλων των εποχών. Θεωρούνται επίσης ως οι καλύτεροι live performers στο είδος τους.
Τέλος, τα τραγούδια τους (το 'παμε πιο πάνω) διασκευάστηκαν απ'όλους σχεδόν τους τεράστιους : Temptations, Rory Gallagher, Martha Reeves, Elvis Costello, Eurythmics, B.B. King, Eric Clapton, έτσι για ν'αναφέρουμε μερικούς.

Από τα 1982, ο Sam ξεκίνησε σόλο καριέρα ενώ, ο Dave πέθανε στα 1988.
Μας χάρισαν συνολικά 5 studio albums, 8 compilation albums και πάνω από 30 singles, ενώ συμμετείχαν σε περισσότερα από 10 albums.
Το αφιέρωμα καλύπτει όλο το χρονικό φάσμα της καριέρας τους. Τουλάχιστον έτσι νομίζω.

Gimme Some Lovin'
Soul Sister, Brown Sugar
You Don't Know What You Mean To Me
Soul Man
Summertime
When Something Is Wrong With My Baby
Say, I Wasn't Gonna Tell Nobody
You Don't Know Like I Know
Hold On, I'm Coming
You Got Me Hummin'
(Sittin' On) The Dock Of The Bay
Soothe Me
I Thank You
Can't You Find Another Way?
Don't Pull Your Love