Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Selma


Στις 18 Φλεβάρη του 1965, σε μια ειρηνική πορεία στο Marion της Alabama, οι μπάτσοι πυροβολούν και τραυματίζουν θανάσιμα τον βαπτιστή ιερέα και ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών Jimmie Lee Jackson. Ο Jackson θα πεθάνει 8 μέρες αργότερα, στις 26 Φλεβάρη.
Η μαύρη κοινότητα, για μία ακόμα φορά, βρίσκεται σε αναβρασμό. Είναι η εποχή του περίφημου American Civil Rights Movement, όπου διεκδικείται το δικαίωμα ψήφου για όλους τους αφροαμερικάνους.
Με αφορμή, λοιπόν, της δολοφονίας του Jackson, και για να ξαναέρθει στην επιφάνεια η απαίτηση της αφροαμερικάνικης κοινότητας, ο James Bevel, επικεφαλής της Ηγετικής Συνέλευσης Νοτίων Χριστιανών (SCLC), αλλά και συντονιστής του Κινήματος για το Δικαίωμα Ψήφου της πόλης Selma της Alabama, κάλεσε σε πορεία, από την Selma μέχρι την πρωτεύουσα Montgomery (απόσταση περίπου 55 μιλίων).
Τελικά, έγιναν τρεις πορείες, από 7 έως 25 Μάρτη 1965.
Επικεφαλείς σ'αυτές τις πορείες, πλην του Bevel, ήταν και οι John Lewis, Hosea Williams και, φυσικά, ο δόκτωρ Martin Luther King Jr.
Αυτά τα λίγα για την ιστορία.

Όποιος βαριέται να διαβάσει γι'αυτά τα σημαντικότατα γεγονότα, μπορεί απλά να δει το Selma
Μια ταινία που, όσοι την περιμέναμε, απογοητευτήκαμε. Κι'αυτό γιατί, εκτός του ότι περιέχει μπόλικες ιστορικές ανακρίβειες, δεν πείθει ούττε με την σκηνοθεσία της ούτε, κυρίως, με τις ερμηνείες. Έχει, βέβαια, κερδίσει ήδη κάμποσα σημαντικά βραβεία και είναι και υποψήφια για το κορυφαίο Όσκαρ (καλύτερης ταινίας). Όποπιος όμως έχει ασχοληθεί με το ιστορικό της backround, θα καταλάβει την απογοήτευσή μου.
Σκηνοθετήθηκε από την Ava DuVernay (1972), μια σχετικά νέα αμερικάνα κηνοθέτης, η οποία εδώ υπογράφει την δεύτερη μόλις ταινίας της μεγάλου μήκους (η πρώτη ήταν η συμπαθέστατη Middle Of Nowhere - 2012). Πρωταγωνιστούν οι David Oyelowo, Tom Wilkinson, Carmen Ejogo και Andre Holland
Πρωτοπαρουσιάστηκε σε λίγες αίθουσες ανήμερα Χριστούγεννα του 2014, ενώ έκανε "κανονική" πρεμιέρα στις 9 Γενάρη 2015.

Εκτός από το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, το Selma είναι υποψήφιο και για το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού. Κι'εδώ θα συμφωνήσω αναφανδόν. Πρόκειται για το τραγούδι Glory, ένα διαμάντι που έγραψαν ο τραγουδιστής και συνθέτης John Legend παρέα με τον rapper Common, ο οποίος παίζει και στην ταινία (τον ρόλο του Bevel). Το διαμαντάκι είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας (protest song), με αφορμή τα γεγονότα στο Ferguson, κολλάει όμως ταμάμ και με την ταινία.
Για το υπόλοιπο υπεροχότατο soundtrack, να σας πω ότι το original score υπογράφει ο Jason Moran (1975), ένας καταπληκτικός jazz πιανίστας, του οποίου αυτή είναι η πρώτη του απόπειρα σύνθεση μουσικής για ταινία. Εξαιρετικά επιτυχημένη λέω εγώ.
Το υπόλοιπο soundtrack, όπως θα δείτε και στην tracklist, είναι μία υπεροχομαγική συλλογή τραγουδιών της εποχής. Για συλλέκτες.
Α! Και καλημεροβδομάδα λατρείες (το ήξερα πως κάτι ξεχνούσα)

John Legend feat. Common - Glory
Otis Redding - Old Man Trouble
Sister Gertrude Morgan - I Got The New World In My View
The Impressions - Keep On Pushing
Johnita and Joyce Collins - One Morning Soon Gospel
J.B. Lenoir - Alabama Blues
Martha Bass - Walk With Me
Duane Eddy - House Of The Rising Sun
Ledisi - Take My Hand Precious Lord
Fink - Yesterday Was Hard On All Of Us
Jason Moran - Bloody Sunday Walkup