Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

From Darkness


Καλημέρα χιονονιφάδες μου.
Καιρό είχαμε ν'ασχοληθούμε με την jazz και είπα, σήμερις, με την ευκαιρία ενός ολόφρεσκου δίσκου, να το ξαναπιάσω.

Ο Avishai Cohen είναι σχεδόν άγνωστος στους περισσότερους, ακόμα και στους τζαζόβιους. Εκτός, ίσως, απ'αυτούς που παρακολουθούν στενά τον τιτάνα Chick Corea, μιας και, έπαιξε μαζί του (απ'τα 1996 μέχρι τα 2003) στο Chick Corea New Trio.
Γεννήθηκε στο Ισραήλ, στα 1970, και ο πατέρας του είναι ο διάσημος ισραηλινός τρομπετίστας με το ίδιο όνομα. Στα 9 του ξεκίνησε σπουδές πιάνου, που όμως τις παράτησε, όταν ήταν 14, για ν'ασχοληθεί μ'αυτό που έμελλε να γίνει η δεξιοτεχνία του, το μπάσο (ή κοντραμπασο αν προτιμάτε ή, upright bass για τους πιο ψαγμένους).
Στα 17 του έφυγε για τη Νέα Υόρκη όπου, εκτός από μουσική, δούλεψε σε κάθε είδους δουλειά για το μεροκάματα. Παράλληλα, για ένα χρόνο, έπαιζε στους δρόμους ή στο μετρό.
Μετά από ένα πέρασμά του από το Danilo Perez Trio, αλλά και από αρκετά χρόνια live σε διάφορα μικρά clubs, τον ανακάλυψε ο Corea και τον πήρε μαζί του.
Παράλληλα όμως, πρόφτασε και κυκλοφόρησε 4 studio albums σε μικρά ανεξάρτητα labels.
Στα 2002 φτιάχνει την προσωπική του δισκογραφική και, στα 2003, κυκλοφορεί το 5ο studio album του (Lyla) με το οποίο και καθιερώνεται.
Αυτό που κάνει την jazz του να ξεχωρίζει, είναι αυτό το μαγικό ανακάτωμα ιδιωμάτων από την μέση ανατολή, την ανατολική ευρώπη αλλά και την αφρο-αμερική.
Αυτό βγαίνει και στα 14 προηγούμενα studio albums του, το ίδιο και με το τελευταίο του, που σήμερα σας χαρίζω, το From Darkness
Εδώ και 3 χρόνια, προφανώς για τις ανάγκες των live του (που είναι πολλά), αλλά και για τις ηχογραφήσεις, ο Cohen δημιούργησε το Avishai Cohen Trio, μέλη του οποίου είναι οι Nitai Hershkovits (πιάνο) και Daniel Dor (ντραμς).
Αυτοί είναι και οι μουσικοί του σημερινού δίσκου, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν 3 μέρες, στις 9 Φλεβάρη 2015.
Καλή ακρόασις

Beyond
Abie
Halelyah
C#
Ballad For An Unborn
From Darkness
Lost Tribe
Almah Sleeping
Signature
Amethyst
Smile