Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

It's my party


Καλημέρα καλά μου παιδιά.
Στην (όλο και πιο συχνή πχια δυστυχώς) σαγκά μας "κάποιος λείπει απόψε απ'την παρέα", σήμερις εκτάκτως, η νταλίκα θ'ασχοληθεί με άλλη μία τεράστια μορφή, η οποία μας άφησε χρόνους προχθές.
Αναφέρομαι σε μια απ'τις σημαντικότερες λευκές τραγουδίστριες της εποχής που μεσουρανούσαν οι νέγρες μεγάλες κυρίες, στην Lesley Gore

Γεννήθηκε Lesley Sue Goldstein, στα 1946, στο Brooklyn, αλλά μεγάλωσε στο New Jersey.
Όταν το It's My Party, ο θρύλος αυτός του Quincy Jones ανέβαινε στο Νο1 των charts, η Lesley φοιτούσε ακόμα σε γυμνάσιο κορασίδων.
Ακολούθησαν εκατοντάδες άλλες ηχογραφήσεις, με τραγούδια-διαμάντια που έγιναν τεράστιες επιτυχίες και που κόντραραν στα ίσια ιερά τέρατα της εποχής.
Το πρώτο studio album της (I'll Cry If I Want To) το ηχογράφησε στα 17 της (1963). Έκτοτε ακολούθησαν άλλα 10, μέχρι το τελευταίο της (Ever Since)στα 2005.
Εκτός όμως από τη μουσική, η Gore ήταν και ηθοποιός, έχοντας παίξει (πριν τα 20 της) σε επεισόδια της διάσημης τηλεοπτικής μεταφοράς του Batman.
Στα τέλη των '70s ψιλοαπομακρύνεται από την ερμηνεία και αφοσιώνεται στη σύνθεση. Για όσους δεν το ξέρουν, αυτή είναι που έγραψε μπόλικα από τα τραγούδια για το καταπληκτικό soundtrack της ταινίας Fame, το score του οποίου υπογράφει ο αδελφός της Michael Gore.

Πέρα όμως από τα καλλιτεχνικά, η Gore ήταν μία από τις πιο ενεργές ακτιβίστριες του αμερικανικού LGBG κινήματος. Από τα 2005, παρουσίαζε την εκπομπή In The Life (στο κανάλι PBS), μέσα από την οποία είχε δηλώσει δημόσια πως ήταν λεσβία.
Άλλωστε, μέχρι το τέλος της ζωής της, στο πλάι της ήταν η επί 33 χρόνια σύντροφός της, Lois Sasson, μια κατασκευάστρια κοσμημάτων, γνωστή ακτιβίστρια και αυτή.

Πέθανε στις 16 Φλεβάρη, στη Νέα Υόρκη από καρκίνο στους πνεύμονες.

That's The Way Boys Are
She's A Fool
Just Let Me Cry
Hey Now
Young Love
You Don't Own Me
You Didn't Look 'Round
Wonder Boy
The Old Crowd
Sunshine, Lollipops And Rainbows
My Town, My Guy And Me
It's My Party
It's Judy's Turn To Cry
I Don't Want To Be A Loser
California Nights