Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Beggin'


Το 'χετε χορέψει, το 'χετε ακούσει καμιά χιλιάδα φορές, πολλούς μας συνηπήρε ο θεσπέσια περίεργος ρυθμός του και, κάπως έτσι, το Beggin' μπήκε στην καρδιά μας και έγινε ένα all time classic διαμάντι, για το οποίο (όμως) λίγοι ξέρουν.
Οπότε, στη σαγκά μας "μ'ένα μόνο τραγουδάκι πάει κάτω το φαρμάκι - για τον Πάκη", σήμερις θ'ασχοληθούμε με δαύτο.
Να πούμε αρχικά, πως η μεγάλη πλειοψηφία το ανακάλυψε στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, όταν δηλαδή ξαναβγήκε από τη ναφθαλίνη, χάρη σ'έναν από τους χαρισματικότερους γάλλους dj, τον Pilooski. Το διαμαντάκι όμως είναι τουλάχιστον 4 δεκαετίες πιο παλιό.

Γράφτηκε από τους Bob Gaudio και Peggy Farina και πρωτοηχογραφήθηκε, στα 1967 από τους Four Seasons (που έμειναν στην ιστορία και ως Frankie Valli and The Four Seasons, από το όνομα του τραγουδιστή τους).
Παρότι συνθέτης των μεγαλύτερων επιτυχιών της μπάντας, ο Gaudio είχε σταματήσει να τους δίνει τραγούδια από το 1965. Όταν όμως έγραψε τούτο δω, σκέφτηκε αμέσως την soul φωνή του Valli κι'έτσι έγινε το μοιραίο. Το διαμάντι μας συμπεριλήφθηκε στο 12ο album τους New Gold Hits (1967)




Όπως συμβαίνει αρκετά συχνά, η original version δεν έπιασε καλή θέση στα charts, αφού η καλύτερη θέση της ήταν η 16η. Αυτό διορθώθηκε τον επόμενο χρόνο, όταν είχαμε την πρώτη διασκευή, από μία πολύ καλή ψυχεδελική εγγλέζικη μπάντα, τους Timebox
Ούτε η δικιά τους, βέβαια, έπιασε κορυφή, αλλά πήγε σαφώς καλύτερα στα εγλέζικα charts. Το ηχογράφησαν στα 1968 και το κυκλοφόρησαν μόνο σε single.




Τον ίδιο χρόνο, ο πιο "αμερικάνος" από τους μεγάλους γάλλους τραγουδιστές, ο Claude Francois της καρδιάς μας, διασκεύασε το διαμάντι μας με τον γαλλικό τίτλο Reste (Μείνε). Και η δική του διασκευή ηχογραφήθηκε στα 1968 και κυκλοφόρησε μόνο σε 45άρι.



Και πάμε τώρα στην αναγέννησή του. Σας το 'γραψα και πιο πάνω, την χρωστάμε στον γάλλο dj Pilooski, ο οποίος καταπίάστηκε με το διαμάντι μας στα 2007. Η διασκευή του είναι από τις δυσκολότερες που μπορεί να κάνει ένας dj, μιας και κρατάει ανέπαφο τον ρυθμό, προσθέτοντας στοιχεία ίδιου τέμπου. Δοκιμάστε το και θα δείτε πως δεν είναι όσο εύκολο μοιάζει.
Το συμπεριέλαβε στο album του Beggin' The Ultimate Collection (2007)




Χάρη στον Pilloski το διαμάντι μας ξαναβγήκε στην επιφάνεια. Κι'εκεί το βρήκαν οι Madcon, ένα νορβηγικό hip-hop γκρουπάκι και το έκαναν το σουξέ που οι περισσότεροι σήμερα γνωρίζουν. Ρισπεκτ στα παλουκάρια, γιατί άφησαν άθικτο τον καταπληκτικό ρυθμό του, αλλά και γιατί έμαθαν στους νεότερους ένα σπουδαίο διαμάντι των '60s. Το ηχογράφησαν στα 2007 και το συμπεριέλαβαν στο δεύτερο studio album τους So Dark The Con Of Man (2007)




Και θα τελειώσω με κάτι επίσης όμορφο. Εκεί στην ινγκλετέρα υπάρχει (μεταξύ άλλων πολλών) ένα κοριτσίστικο γκρουπάκι που λέγεται The Saturdays
Παρότι αυτά τα γκρουπάκια (με αγοράκια ή με κοριτσάκια) δεν τα 'χω σε μεγάλη εκτίμηση, ομολογώ πως η διασκευή τους στο διαμάντι μας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Το ηχογράφησαν στα 2008 και το κυκλοφόρησαν (σαν b-side) στο single τους Issues (2009).

Αυτά τα ολίγα και σας φιλώ στη μούρη.