Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Senza Peccato


Καλημέρα καλά μου παιδιά.
Με καθυστέρηση 2-3 ημερών, το νταλικόφωνο στέκεται, σήμερις, σ'άλλον ένα πολύ μεγάλο που μας την έκανε για τα πάνω μέρη. Ήταν όμως αυτή η σφαγή στο Charlie Hebdo που δεν μου 'κανε καρδιά να ποστάρω οτιδήποτε. Και με τους κάθε λογής ηλίθιους όμως η ζωή πρέπει και θα συνεχιστεί.

Ο λατρεμένος Pino Daniele μας άφησε στα 60 του, στις 4 του Γενάρη φέτος, από έμφραγμα.
Έχουμε ξανασχοληθεί μαζί του, οπότε θα είμαι σύντομος, αφήνοντας τη μουσική του να μιλήσει γι'αυτόν.
Γεννήθηκε στη Νάπολη στα 1955 μέσα σε μια εργατική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν λιμενεργάτης. Κιθάρα έμαθε μόνος του, μιας και δεν περίσσευαν παράδες για σχολεία. Σχετικά νωρίς, στα 20 του, άρχισε να δουλεύει επαγγελματικά, συνοδεύοντας άλλους καλλιτέχνες.
Με το πρώτο του studio album (Terra Mia - 1977) τάραξε τα νερά της ιταλικής μουσικής, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Ήταν το κράμα blues και παραδοσιακής ναπολιτάνικης μουσικής (taramblu το 'λεγε αυτός, από το tarandela, blues και rumba) που γοήτευσε αμέσως.
Το μεγάλο ταλέντο του επιβεβαιώθηκε δύο χρόνια αργότερα, με το δεύτερο studio album του (Pino Daniele - 1979), καταξιώνοντάς τον οριστικά.
Από τότε, ο Daniele αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιταλικής μουσικής. Εξαιρετικός live performer, εξαιρετικοί στίχοι, εξαιρετική μουσική. Πολύ γρήγορα, η φήμη του πέρασε τα στενά ιταλικά όρια και εξαπλώθηκε στην ευρώπη και, κυρίως, στο αμέρικα.
Έχει συνεργασεί με όλους σχεδόν τους ιταλούς "σταρ" τραγουδιστές, αλλά και με ξένους, όπως ο Κύριος Richie Heavens.
Παράλληλα, έφτιαχνε ή συμμετείχε σε διάφορες μπάντες παραδοσιακών ναπολιτάνικων μουσικών, μιας και, μέχρι το τέλος του, παρέμενε πιστός σ'αυτό το είδος μουσικής.
Συνολικά μας χάρισε 23 studio albums και 6 live albums.
Μάλλον εκεί πάνω που πήγε, πρέπει να συνάντησε τον κολλητό του Lucio Dalla, γιατί ακούω χάχανα και ναπολιτάνικη διάλεκτο απ'τα ψηλά.

Senza Peccato
Quando
Napule e
Io Per Lei
 Che Soddisfazione
Che Dio Ti Benedica
Anna Verra
A Testa In Giu
A Me Me Piace O Blues
Amore Senza Fine
Che Male C'E
Dubbi Non Ho
Je So Pazzo
Per Te
Resta Con Me